Αρχική COVID-19 Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων – Μόλις 22 κενές κλίνες ΜΕΘ covid στην Αττική

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων – Μόλις 22 κενές κλίνες ΜΕΘ covid στην Αττική

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μειωμένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού για τη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, καθώς καταγράφηκαν λιγότερα από 1000 νέα. Παράλληλα, αύξηση παρατηρήθηκε στους διασωληνωμένους, την ίδια στιγμή που η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί για μόλις 22 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid, στην Αττική.

Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν 755 νέα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται ότι, για τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων ενδέχεται να ευθύνεται και η κακοκαιρία “Μήδεια”, εξαιτίας της οποίας δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα.

Μετά και τη σημερινή καταγραφή ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της covid-19 στη χώρα μας ανέρχεται σε 174.659 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων το 51.8% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1558 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

κρούσματα πορεία

Παράλληλα, αύξηση παρατηρείται στον αριθμό διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 313, εκ των οποίων το 67.7% είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. To 86.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1246 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 211 (ημερήσια μεταβολή +11,05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς.

Τέλος, μείωση καταγράφηκε στον αριθμό των θανόντων, οι οποίοι αρκετά πιο κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων ημερών. Χαρακτηριστικά, 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό. Μετά και τη σημερινή καταγραφή ο αριθμός των συνολικών θανόντων στη χώρα μας ανέρχεται σε 6194. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

κορονοϊός

Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ στην Αττική

Για μόλις 22 οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid, στην Αττική, προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία μάλιστα καταγγέλλει ότι επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα, με μετακινήσεις προσωπικού και μείωση των γενικών ΜΕΘ «που είναι ελάχιστες».

Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι σε γενικά περιστατικά, υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος υπογράμμισε με έγγραφο της 2ης ΥΠΕ που απέστειλε στις 16/2:

“Εντέλλεται το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ να ανοίξει 10 νέες κλίνες ΜΕΘ, και το ΘΡΙΑΣΙΟ να ανοίξει 5 νέες κλίνες ΜΕΘ, μέσα σε μία ημέρα. Μάλιστα, επειδή δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις, μετακινήθηκαν γιατροί από άλλα Νοσοκομεία του Πειραιά. Μπαλώνουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλη.

Εξ αιτίας αυτού, εγγράφως δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία ΝΙΚΑΙΑ, ΤΖΑΝΕΙΟ, ΘΡΙΑΣΙΟ να μειώσουν τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά, λόγω των μετακινήσεων των γιατρών”.

Κατάσταση των ΜΕΘ στην Αττική

Στην Αττική από τις 217 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού, είναι καλυμένες οι 195 και κενές οι 22, ενώ αναμένεται να ανοίξουν άλλες 15.

Ειδικότερα στις ΜΕΘ κορονοϊού της Αττικής:

  • ΚΑΤ: 6 ασθενείς στις 7 κλίνες. Ακόμη δεν άνοιξαν επιπλέον κλίνες
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • ΣΩΤΗΡΙΑ: 80 ασθενείς στις 84 κλίνες.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 34 ασθενείς στις 44 κλίνες.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.
  • ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • ΑΤΤΙΚΟ: 16 ασθενείς στις 23 κλίνες. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αναμένεται η καρδιοχειρουργική μονάδα να δοθεί ως ΜΕΘ κοροναϊού 10 κλινών με μετακινήσεις ιατρών.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχεδιάζεται να μειωθούν αντίστοιχες κλίνες της γενικής ΜΕΘ,  για να αναπτυχθούν  έως 5 κλίνες κοροναϊού, «με μεταφορά των διασωληνωμένων ασθενώς σε άλλες ΜΕΘ».

Που εντοπίζονται τα κρούσματα

κορονοϊός

κορονοϊός

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση