Αρχική Ειδήσεις Μήδεια: Ο ιστορικότερος χιονιάς της τελευταίας 15ετίας

Μήδεια: Ο ιστορικότερος χιονιάς της τελευταίας 15ετίας

0
χιόνια
Εικόνα: Αγάπη Μυργιώτη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ως τον ιστορικότερο χιονιά της τελευταίας 15ετίας χαρακτήρισε την κακοκαιρία “Μήδεια”, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, καθώς τα χιόνια κάλυψαν σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει σε ανάρτηση του στο facebook:

«Μετά το πέρας αυτού του χιονιά, θα ήθελα να σημειώσω λίγα πράγματα: Πράγματι, το ψύχος που επισκέφτηκε την Ελλάδα ήταν “τέρας” όπως είχα πει μια εβδομάδα πριν, όχι μόνο γιατί χιόνισε σχεδόν σε όλη τη χώρα αλλά και γιατί οι ελάχιστες θερμοκρασίες όλες αυτές τις ημέρες ήταν ακραίες. Για παράδειγμα, 2 μέρες τώρα, γύρω από τη Φλώρινα, ο υδράργυρος κατρακύλησε στους -25°C! Πράγματι, ο χιονιάς αυτός μπαίνει πλέον στο πάνθεον των ιστορικότερων χιονιάδων για την Αττική (και όχι μόνο). Σίγουρα είναι ο ιστορικότερος των τελευταίων 15 ετών και ένας από τους ιστορικότερους των τελευταίων 35 ετών! Πράγματι, χιόνισε μέχρι και τα παραθαλάσσια της Αττικής, όπως σας είχα ενημερώσει εδώ και αρκετές μέρες και μάλιστα και με εντυπωσιακές χιονοστρώσεις δίπλα στις βάρκες…».

Από τους εντονότερους χιονιάδες των τελευταίων 40 ετών

Παράλληλα, σύμφωνα με  τα ιστορικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η Μήδεια, κατατάσσεται στις εντονότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 40 χρόνων.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η ΕΜΥ, που συμμετείχε στις συσκέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

  • η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν οι 36 ώρες στην Αττική, με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας επί 24 ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περίπου 20-25 εκατοστά.
  • Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, 15 Φεβρουαρίου, στις 5 το πρωί, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής.
  • Στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν στα υπόλοιπα βόρεια τμήματα του νομού και αργότερα και στα ανατολικά.
  • Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας συνεχίστηκαν και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας.
  • Οι χιονοπτώσεις ήταν πυκνές καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου με πολύ μεγάλες εντάσεις σε όλον τον νομό, ενώ επηρέασαν το κέντρο της πόλης της Αθήνας για 24 ώρες.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροAυξημένη γ GT: Ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα – Ποια τα αίτια
Επόμενο άρθροΒρετανία: Εθελοντές εκτίθενται στον κορονοϊό για τις ανάγκες μελέτης