Αρχική COVID-19 Τοσιλιζουμάμπη: Το φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19

Τοσιλιζουμάμπη: Το φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το φάρμακο τοσιλιζουμάμπη της εταιρείας Roche, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται με βαριάς μορφής Covid-19. Ταυτόχρονα, μειώνει τόσο το χρόνο ανάρρωσης όσο και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ευρείας μελέτης.

Διευκρινίζεται ότι, η μεγάλη μελέτη RECOVERY, πασχίζει από πέρυσι να τον Μάιο να εξετάσει και να εντοπίσει πιθανές θεραπείες απέναντι στην Covid-19.

Τώρα τα ευρήματα της μελέτης, αναμένεται να διευκρινίσουν το κατά πόσο η τοσιλιζουμάμπη έχει την ικανότητα να βοηθήσει ουσιαστικά τους ασθενείς, μετά τη σωρεία των πρόσφατων, ανάμικτων αποτελεσμάτων από κλινικές δοκιμές.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι τα οφέλη της τοσιλιζουμάμπης επεκτείνονται σε όλους τους ασθενείς με Covid-19 που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνωσης και σημαντική φλεγμονή», υπογράμμισε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας εκ τους επικεφαλής της μελέτης RECOVERY.

Σημειώνεται ότι, πέρυσι τον Ιούνιο, η ίδια μελέτη είχε ανακαλύψει ότι το φτηνό και ευρέως διαθέσιμο στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη είχε τη δυνατότητα να μειώσει το ποσοστό θανάτων, κατά περίπου το ένα τρίτο, σε ασθενείς με Covid-19 πολύ βαριάς μορφής.

Μείωση των θανάτων κατά 4%

Η τοσιλιζουμάμπη, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Actemra, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται ενδοφλεβίως, συνήθως για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τον Απρίλιο του 2020 όμως, προστέθηκε στη δοκιμή και δοκιμάστηκε σε ασθενείς που χρειάζονταν οξυγόνο και είχαν ενδείξεις φλεγμονής.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 2.022 ασθενείς με Covid-19 στους οποίους χορηγήθηκε ενδοφλεβίως τοσιλιζουμάμπη. Έπειτα, τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια ομάδα 2.094 ασθενών που έλαβαν μόνο τη συνήθη φροντίδα. Παράλληλα, το 82% των ασθενών λάμβανε και ένα συστημικό στεροειδές, όπως δεξαμεθαζόνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η τοσιλιζουμάμπη μείωσε τους θανάτους.

Συγκεκριμένα, από τους ασθενείς της πρώτης ομάδας πέθαναν μέσα σε διάστημα 28 ημερών οι 596, δηλαδή ποσοστό 29%, ενώ στη δεύτερη ομάδα καταγράφηκαν 694 θάνατοι, δηλαδή ποσοστό 33%.

Ο Χόρμπι και ο Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στην Οξφόρδη και ο δεύτερος επικεφαλής της μελέτης, υπογράμμισαν ότι αυτή η ποσοστιαία διαφορά του 4% σημαίνει ότι για κάθε 25 ασθενείς στους οποίους χορηγείται η τοσιλιζουμάμπη, θα σωθεί ένας επιπλέον.

Μάλιστα, ο Λάντρεϊ δήλωσε ότι: «Τα αποτελέσματα δείχνουν με σαφήνεια τα οφέλη της τοσιλιζουμάμπης και της δεξαμεθαζόνης στην αντιμετώπιση των χειρότερων συνεπειών της Covid-19 – βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης, μείωση των ημερών νοσηλείας και περιορισμός της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής».

Σημειώνεται ότι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας στις αρχές Ιανουαρίου ενέκρινε τη χρήση του Actemra, καθώς και ενός παρόμοιου φαρμάκου της Sanofi, του Kevzara, για χρήση σε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυγκρούσεις για τις προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες – 14,5% το πραγματικό ποσοστό αλλαγών
Επόμενο άρθροΣε συναγερμό η χώρα για τη «Μήδεια» – Προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ