Αρχική COVID-19 Τα συμπτώματα “κλειδιά” της Covid που πρέπει να οδηγούν σε τεστ

Τα συμπτώματα “κλειδιά” της Covid που πρέπει να οδηγούν σε τεστ

0
πονοκέφαλος
Διαφήμιση

Η ανίχνευση των κρουσμάτων κορονοϊού συχνά μπορεί να είναι μία δύσκολη διαδικασία, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ως συμπτώματα – απόδειξη ότι έχουν την νόσο μονάχα τον βήχα, τον πυρετό και την αοσμία. Ωστόσο, αν θέλουμε να κάνουμε καλύτερη ανίχνευση κρουσμάτων θα πρέπει να υπολογίζουμε ως πιθανά συμπτώματα της νόσου ένα μεγαλύτερο εύρος συμπτωμάτων, αναφέρουν ερευνητές του Κing’s College του Λονδίνου και του Συνασπισμού για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI), με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Journal of Infection», ενώ υποστηρίζουν ότι τότε θα μπορούμε να εντοπίζουμε κατά ένα τρίτο περισσότερα κρούσματα της νόσου.

Τα συμπτώματα – «κλειδιά»

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να θεωρούμε ως συμπτώματα ύποπτα για την Covid-19, και τα έξης:

  • κόπωση
  • πονόλαιμος
  • πονοκέφαλος
  • διάρροια

Αν συμπεριλάβουμε και αυτά τα συμπτώματα στην λίστα μας τότε θα είμαστε πλέον σε θέση να ανιχνεύουμε το 96% των συμπτωματικών ασθενών, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Η εφαρμογή που οδήγησε τους ερευνητές στα συμπερασμάτα

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μέσω της εφαρμογής ΖΟΕ COVID Symptom Study app, μία εφαρμογή που αποτελεί το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο «εργαλείο» παρακολούθησης της COVID-19 από απλούς πολίτες.

Έτσι, λοιπόν οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 122.000 βρετανούς ενήλικους χρήστες της εφαρμογής.

Χαρακτηριστικά, οι χρήστες ανέφεραν στην εφαρμογή τα συμπτώματα που αισθανόντουσαν. Από αυτούς οι 1.202 δήλωσαν ότι είχαν θετικό μοριακό τεστ μέσα σε μία εβδομάδα από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων τους.

Πώς μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό ανίχνευσης

Σύμφωνα με την ανάλυση προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

  • τα μοριακά τεστ που πραγματοποιούνταν σε όσους παρουσίαζαν βήχα, πυρετό και αοσμία οδηγούσαν στο 69% των συμπτωματικών ατόμων
  • τα μοριακά τεστ που πραγματοποιούνταν στα άτομα που παρουσίαζαν κάποια από τα επτά συμπτώματα-«κλειδιά» της νόσου οδηγούσαν στο 96% των συμπτωματικών ατόμων

Η σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων

Παράλληλα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι ο πονοκέφαλος και η διάρροια, σύμφωνα με τους χρήστες της εφαρμογής, εμφανίζονταν συχνότερα μέσα στις τρεις πρώτες μέρες. Ενώ, ο πυρετός εμφανίζονταν αργότερα, μέσα στις επτά ημέρες από την πρώτη εκδήλωση συμπτωμάτων.

Αυτό το συμπέρασμα, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, δείχνει ότι ο χρόνος εκδήλωσης κάθε συμπτώματος μπορεί να διαφέρει.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα δεδομένα της εφαρμογής δείχνουν το 31% των κρουσμάτων της COVID-19 δεν εμφανίζει κανένα από τα τρία «κλασικά» συμπτώματα κατά τις πρώτες ημέρες της νόσησης.

Τιμ Σπέκτορ: Αν δεν αισθάνεστε καλά, κάντε το test

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ από το King’s College του Λονδίνου δίνει το εξής μύνημα:

«Γνωρίζαμε από την αρχή ότι το να επικεντρώνουμε τον διαγνωστικό έλεγχο στην κλασική τριάδα βήχας, πυρετός και ανοσμία, μας κάνει να χάνουμε ένα σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων. Ήδη από τον περασμένο Μάιο ταυτοποιήσαμε την ανοσμία ως σύμπτωμα της COVID-19 και η δουλειά μας οδήγησε στο να προστεθεί στη λίστα των συμπτωμάτων. Τώρα είναι σαφές ότι χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλα συμπτώματα. Αυτό είναι άκρως σημαντικό καθώς κυκλοφορούν πλέον νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού τα οποία πιθανώς να προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα. Για εμάς το μήνυμα προς τον πληθυσμό είναι σαφές: αν δεν αισθάνεστε ξαφνικά καλά, μπορεί να έχετε COVID-19 και πρέπει να υποβληθείτε σε τεστ».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση