Αρχική Διάστημα Perseverance: Έφτασε το πρώτο βίντεο από τον Άρη

Perseverance: Έφτασε το πρώτο βίντεο από τον Άρη

0
NASA
Εικόνα: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Σύνταξη: ecozen.gr

Το πολυαναμενόμενο, εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει την προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη, που θα αναζητήσει για μικροαπολιθώματα ή άλλα σημεία ζωής στον κόκκινο πλανήτη, δημοσίευσε σήμερα η NASA, τρείς μέρες μετά την άφιξη του.

Πρόκειται για το πρώτο βίντεο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας και συμπεριλαμβάνει εικόνες τραβηγμένες από διαφορετικές κάμερες στην ιπτάμενη πλατφόρμα και στο ίδιο το ρομπότ. Ωστόσο, παρόλο που αναμενόταν και η καταγραφή ήχου, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε.

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια είχαν δημοσιοποιήσει μόνο μια φωτογραφία από τα κρίσιμα λεπτά της προσεδάφισης του Perseverance, η οποία είχε τραβηχτεί από κάμερα GoPro στην ιπτάμενη πλατφόρμα που κατέβασε απαλά το ρομπότ στην επιφάνεια του Άρη.

Για την λήψη όλου του υλικού απαιτήθηκαν μέρες και σχεδόν 30 gigabyte, καθώς το Perseverance μεταδίδει μόνο 2 megabit δεδομένων ανά δευτερόλεπτο.

Το σήμα λαμβάνεται αρχικά στον αμερικανικό δορυφόρο MRO που κινείται σε τροχιά γύρω από τον Άρη και στη συνέχεια μεταδίδεται στο δίκτυο διαπλανητικής επικοινωνίας της NASA με σταθμούς στην Καλιφόρνια, την Ισπανία και την Αυστραλία.

Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί μέσα στο σαββατοκύριακο να αναπτυχθεί και ο κεντρικός ιστός του ρομπότ όπου βρίσκονται οι κύριες κάμερες, ο οποίος παρέμενε διπλωμένος στη διάρκεια του ταξιδιού προς τον Άρη.

Έπειτα οι κάμερες θα αποτυπώσουν καρέ – καρέ με πανοραμική οπτική τον κρατήρα Τζέζερο εκεί όπου το ρομπότ θα πραγματοποιήσει την έρευνα του.

Μάλιστα, θα τραβήξουν και selfie του ρομπότ για τον εντοπισμό πιθανών βλαβών.

Σημειώνεται ότι, προσεχώς οι μηχανικοί της αποστολής θα αντικαταστήσουν το λογισμικό προσεδάφισης με το λογισμικό αυτόνομης πλοήγησης. Έτσι το Perseverance θα διανύσει τα πρώτα του μέτρα στον κόκκινο πλανήτη.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here