Αρχική COVID-19 ΣτΕ: Θα αποφασίσει για τη νομιμότητα των προστίμων των 300 ευρώ για...

ΣτΕ: Θα αποφασίσει για τη νομιμότητα των προστίμων των 300 ευρώ για τον κορονοϊό

0
ΒΡΑΔΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόκειται να αποφασίσει πλέον για τη νομιμότητα των προστίμων των 300 ευρώ για τις παραβάσεις μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, με πράξη της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας εισήχθη να επιλυθεί ως πρότυπη-πιλοτική δίκη το ζήτημα της συνταγματικότητας και νομιμότητας των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ.

Αφορμή ήταν το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις κι επιβλήθηκαν από την ΕΛΑΣ 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμούσαν και άλλες πράξεις ακύρωσης σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα και η Κέρκυρα.

Αιτία βεβαίωσής τους, ήταν ότι παραβιάστηκε η από 13.11.2020 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας -κίνδυνος διασποράς κορονοϊού Covid-19», αποφασίσθηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6 π.μ. έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9 μ.μ.

Ωστόσο, 46 πολίτες από την Θεσσαλονίκη, που ήταν ανάμεσα στους παραπάνω οφειλέτες, κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων. Ταυτόχρονα,  κατέθεσαν και αντιρρήσεις, και συγκεκριμένα “ενδικοφανή προσφυγή” κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, όμως αυτές απορρίφθηκαν.
Τότε, οι ίδιοι, επικαλούμενοι τον νόμο 3900/2010, κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες) και όχι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Ενώ, επικαλέστηκαν αντισυνταγματικότητες ως προς την επιβολή των διοικητικών προστίμων.
Ως συνέπεια, η πρόεδρος του ΣτΕ, Ειρήνη Σαρπ, συγκάλεσε, κατ’ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης. Η επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν στο ΣτΕ ως πιλοτικές δίκες.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση