Αρχική COVID-19 Sputnik V: Αποτελεσματικότητα 92% έναντι του κορονοϊού σύμφωνα με κλινική μελέτη

Sputnik V: Αποτελεσματικότητα 92% έναντι του κορονοϊού σύμφωνα με κλινική μελέτη

0
εμβόλιο, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αποτελεσματικότητα 91,6% για το εμβόλιο Sputnik V κατά του κορονοϊού, το οποίο υστερούσε σε εγκυρότητα, δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των δοκιμών, τα οποία δημοσιεύονται στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση The Lancet, βασίστηκαν σε περίπου 20.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών.

Σημειώνεται ότι, στα τρία τέταρτα των εθελοντών χορηγήθηκε διπλή δόση του εμβολίου, ενώ το ένα τέταρτο δέχτηκε ενέσεις με φυσιολογικό ορό (placebo) για λόγους σύγκρισης.

Ο υπολογισμός της αποτελεσματικότητας που ανέρχεται σε ποσοστό 91,6% βασίστηκε στα μόλις έξι περιστατικά συμπτωματικής νόσου που καταγράφηκαν στην ομάδα του εμβολιασμού, σε σύγκριση με 62 κρούσματα στην ομάδα ελέγχου.

Από του εθελοντές που συμμετείχαν στην ομάδα που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο δεν εντοπίστηκε κανένα περιστατικό μέτριας ή σοβαρής πνευμονίας Covid-19. Αντίθετα, στην ομάδα του placebo, εντοπίστηκαν 20 περιστατικά.

Επιπλέον, σημαντικό να αναφερθεί ότι ο εμβολιασμός ήταν εξίσου αποτελεσματικός και στα άτομα άνω των 60 ετών.

Παράλληλα, δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες, με εξαίρεση μερικούς συμμετέχοντες οι οποίοι ανέφεραν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως για παράδειγμα πόνο στο σημείο της ένεσης ή συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη και κόπωση.

Οι εθελοντές της μελέτης υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο την ημέρα χορήγησης της δεύτερης δόσης και η εξέταση επαναλήφθηκε σε όσους ανέφεραν αναπνευστικά συμπτώματα.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Sputnik V

Το εμβόλιο της Sputnik V βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με το εμβόλιο της Οξφόρδης που παράγει η AstraZeneca.

Χαρακτηριστικά, χρησιμοποιεί δύο ακίνδυνους αδενοϊούς για να μεταφέρει στα ανθρώπινα κύτταρα τις γενετικές οδηγίες για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, την οποία στη συνέχεια αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

Συνεχίζεται η κλινική μελέτη

Η κλινική μελέτη συνεχίζεται. Στόχος είναι να προσέλθουν περισσότεροι εθελοντές έτσι ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα σε όλες τις εθνικές ομάδες.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι παρόμοια με αυτή των εμβολίων των Pfizer και Moderna, ωστόσο έχει το πλεονέκτημα ότι η αλυσίδα διανομής συντηρείται σε απλό ψυγείο.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση