Αρχική Πολιτισμός ΕΚΠΑ: Ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

ΕΚΠΑ: Ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

0
ΕΚΠΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), γίνεται το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που κατακτά μία θέση ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ανεβαίνοντας μάλιστα 53 ολόκληρες θέσεις συγκριτικά με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΠΑ, βρίσκεται στην 180η θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking Web of Universities».

Σημειώνεται, επιπλέον, ότι βρίσκεται στην 49η θέση μεταξύ των 3262 Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη.

Πως γίνεται η κατάταξη

Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας.

Η μονάδα παρέχει πληροφορίες για περισσότερα από 28.000 πανεπιστήμια, λαμβάνοντας υπόψιν του την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου.

Η εγκυρότητα της κατάταξης

Στην συγκεκριμένη κατάταξη περιλαμβάνονται περίπου 12.000 Πανεπιστήμια παγκοσμίως από τα 30.000 για τα οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και Ελληνικά Πανεπιστήμια, και Ιδιωτικοί Φορείς.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι οι πίνακες κατάταξης είναι έγκυροι καθώς τα στοιχεία στα οποία στηρίζονται είναι άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο και δεν βασίζονται σε υποκειμενικά η μεροληπτικά κριτήρια.

Μάλιστα, βασικός πυλώνας για κάθε πανεπιστήμιο είναι οι δραστηριότητες του στον παγκόσμιο ιστό.

Η κατάταξη δημοσιεύεται για 18η χρονιά, από το 2004, και ανανεώνεται δύο φορές το χρόνο κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.

Τα πανεπιστήμια της Ελλάδας που βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα

Μετά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ακολουθούν:

  • το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 205
  • το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 329
  • το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 533
  • το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση 581

Τα κριτήρια της φετινής κατάταξης

Τα κριτήρια που συμπεριληφθήκαν για την διαμόρφωση της κατάταξης μειώθηκαν από τέσσερα σε τρία, καθώς καταργήθηκε το κριτήριο της «Παρουσίας» (Presence Rank) το οποίο λάμβανε το 5% της συνολικής βαθμολογίας και αφορούσε τον συνολικό όγκο περιεχομένου (ιστοσελίδων, εγγράφων, κλπ) που δημοσιεύεται από τον δικτυακό τομέα του ιδρύματος όπως αυτή παρέχεται από τη μηχανή αναζήτησης Google.

Έτσι λοιπόν, η φετινή κατάταξη κάθε Πανεπιστημίου βασίζεται στα εξής τρία κριτήρια:

Απήχηση – Ορατότητα (Impact Rank) – 50%

Η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος. Υπολογίζει ουσιαστικά τα «backlinks» δηλαδή τους συνδέσμους που έχουν άλλες σελίδες προς την ιστοσελίδα του Ιδρύματος που αξιολογείται. Η δημοτικότητα του περιεχομένου θεωρείται ότι αναγνωρίζει την αξία του ιδρύματος, την ακαδημαϊκή του επίδοση, την αξία και τη χρησιμότητα της δημοσιευμένης πληροφορίας ή υπηρεσίας που παρέχει το ίδρυμα.

Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (Openness Rank) – 10%

Αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού μέσω του πλήθους των εγγράφων που καταλογογραφούνται στο Google Scholar και των αριθμό των ετεροαναφορών σε αυτά. Πρακτικά η μελέτη των ετεροαναφορών θεωρείται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού – ερευνητικού έργου ενός Πανεπιστημίου. Στο κριτήριο αυτό δεν ενδιαφέρει το πόσα άρθρα έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου αλλά πόσες αναφορές του ονόματος και του έργου τους έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων Πανεπιστημίων.

Ο αριθμός ετεροαναφορών και κατά συνέπεια η βαθμολογία του κάθε Πανεπιστημίου  υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 210 προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών του Πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των είκοσι πρώτων προφίλ.

Αριστεία (Excellence Rank) – 40%

Ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ο δείκτης αυτός προέρχεται από τη SCImago και περιλαμβάνει στοιχεία της πενταετίας 2015-2019 σε 27 διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

Διαφήμιση