Αρχική COVID-19 Sputnik V: Αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις κορονοϊού

Sputnik V: Αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις κορονοϊού

0
εμβόλιο κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εν όψει της έντονης ανησυχίας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά των μεταλλαγμένων κορονοϊών, προκύπτουν νέες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V κατά των νέων μεταλλάξεων, σύμφωνα με μία ρωσική κλινική δοκιμή.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής και σύμφωνα με την μελέτη, ο επανεμβολιασμός του εμβολίου Sputnik V, φαίνεται να είναι αποτελεσματικός έναντι των μεταλλαγμένων ιών.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επανεξέταση μέχρι τις 15 Μαρτίου των εμβολίων ρωσικής παραγωγής, με σκοπό να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά τους απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού.

“Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Gamaleya στη Ρωσία έδειξε ότι ο επανεμβολιασμός με το Sputnik V έχει θετικά αποτελέσματα απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, περιλαμβανομένων των στελεχών που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική”, εξήγησε χαρακτηριστικά ο Ντένις Λογκούνοφ, υποδιευθυντής του κέντρου που παρασκεύασε το εμβόλιο Sputnik V.

Πώς το εμβόλιο Sputnik V προσφέρει προστασία έναντι των μεταλλάξεων

Το εμβόλιο Sputnik V, όπως αντίστοιχα και αυτό της AstraZeneca, χρησιμοποιούν ως ιικούς φορείς, αβλαβείς τροποποιημένους ιούς, για να μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες που βοηθούν τον οργανισμό να αποκτήσει ανοσία απέναντι σε μελλοντικές μολύνσεις.

Ο επανεμβολιασμός χρησιμοποίησε το ίδιο εμβόλιο Sputnik V, βασισμένο στους ίδιους αδενοϊούς ως φορείς.

Μάλιστα, όπως δήλωσε και σε ανακοίνωσή του στο Ρόιτερς ο Λογκούνοφ, η κλινική δοκιμή έδειξε ότι αυτό δεν επηρέασε την αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό ενέχει κίνδυνο ο οργανισμός να αναπτύξει ανοσία και απέναντι στον ίδιο τον φορέα αναγνωρίζοντάς τον ως εισβολέα και προσπαθώντας να τον καταστρέψει.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι παρασκευαστές του Sputnik V, δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη και δεν πιστεύουν ότι αργότερα θα μπορούσαν να προκληθούν πτοβλήματα.

“Θεωρούμε ότι τα εμβόλια που βασίζονται σε φορείς είναι ουσιαστικά καλύτερα για μελλοντικούς επανεμβολιασμούς σε σχέση με τα εμβόλια που βασίζονται σε άλλες πλατφόρμες”, ανέφερε ο Λογκούνοφ.

Παράλληλα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αντισώματα που συνδέονται με τους φορείς τους οποίους χρησιμοποιεί το εμβόλιο, και που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση εναντίον των φορέων και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του ίδιου του εμβολίου, μειώθηκαν “ακόμη και 56 ημέρες μετά τον εμβολιασμό”, όπως σημειώνει ο Λογκούνοφ.

Σημειώνεται ότι, το συμπέρασμα αυτό βασίστηκε σε μια κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά του ιού Έμπολα, που αναπτύχθηκε νωρίτερα από το Ινστιτούτο Gamaleya χρησιμοποιώντας την ίδια προσέγγιση με το εμβόλιο Sputnik V.

Οι τακτικοί εμβολιασμοί κατά της Covid πιθανώς να είναι αναπόφευκτοί

Τα αποτελέσματα της ρωσικής κλινικής δοκιμής αναμένεται να βγουν στο φως της δημοσιότητας σύντομα, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες διαθέσιμης.

Ωστόσο, το ζήτημα της ανοσίας απέναντι στο κορονοϊό και τις μεταλλάξεις έχει τεθεί επί τάπητος εδώ και καιρό και τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και οι ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Βέβαια, οι ειδικοί αναμένουν ότι για την καταπολέμηση των μεταλλαγμένων ιών, θα απαιτούνται τακτικοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση