Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Κρίσιμο 15νθήμερο εν όψει της άρσης των μέτρων

Κορονοϊός: Κρίσιμο 15νθήμερο εν όψει της άρσης των μέτρων

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κορυφώνεται η αγωνία για την ημερομηνία κλειδί χαλάρωσης των μέτρων, καθώς πλησιάζει η 1η Μαρτίου, ημέρα στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κατάσταση στις ΜΕΘ και τα επίπεδα διασποράς του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους είναι οι τρεις παράγοντες που καταστούν πολύ κρίσιμες της επόμενες δύο εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για την αποτελεσματικότητα εμβολίων εν μέσω έντονης ανησυχίας που εκφράζεται για τη δράση τους με τις μεταλλάξεις του Covid-19.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να “ανοίξουμε” στης 1 Μαρτίου

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες από την 1η Μαρτίου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ παράλληλα, όσο αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν και ψυχολογικά ζητήματα για τους μαθητές.

«Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων», υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους

Παράλληλα, σύμμαχος στην προσπάθεια σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 30.000 εμβολιασμοί την ημέρα, πρώτης και δεύτερης δόσης ενώ αναμένεται η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο MEGA, τόσο για την επίδραση των εμβολιασμών στην καταπολέμηση της πανδημίας όσο για τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι οριακά κάτω από 1, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση των εισαγωγών σε μονάδες Covid-19, κάτι που αποδίδεται στην «επίδραση των περιοριστικών μέτρων».

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θετικό ότι έως χθες (σ.σ. Παρασκευή) εμβολιάστηκε το 6% του ελληνικού πληθυσμού. Βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων στις ηλικίες που εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν συνθήκες για αισιόδοξη πρόβλεψη τις επόμενες εβδομάδες».

Αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στο μεταλλαγμένο ιό

Την ίδια στιγμή και ενώ η διαδικασία του εμβολισμού εξελίσσεται, η αγωνία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού κορυφώνεται, ειδικότερα τώρα που παρατηρείται διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Ωστόσο, τα λόγια του Καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, ήταν καθησυχαστικά, καθώς όπως υποστήριξε: “Τα εμβόλια που κάνουμε προκαλούν συγκέντρωση αντισωμάτων αρκετά μεγάλη, ώστε να υπερνικήσουν τον ιό, επομένως μπορούν να καταπολεμήσουν και τις μεταλλάξεις.”

Ενώ παράλληλα, απαντώντας στο σχόλιο του Κλεάνθη Μανδαλιανού, δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου, δήμος στον οποίο εντοπίστηκαν 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, για το ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του νέου αυτού ιού, ο Βασιλακόπουλος έκανε έκκληση «να μην εκφράζονται δημόσια μη ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση