Αρχική Υγεία - Διατροφή Πώς τα βιντεοπαιχνίδια και τα social media επηρεάζουν την ψυχική υγεία των...

Πώς τα βιντεοπαιχνίδια και τα social media επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών

0
βιντεοπαιχνίδια
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα βιντεοπαιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των νέων εφήβων και τα ερωτήματα των γονιών για το πως μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία των παιδιών τους εντείνονται. Σύμφωνα με μία επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογικής ιατρικής “Psychological Medicine”, φαίνεται ότι ο χρόνος μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών.

Χαρακτηριστικά, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία αφορούσε συνολικά 11.341 παιδιά και εφήβους, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Βρετανίας και της Σουηδίας (Ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα Πανεπιστημίου Στοκχόλμης) και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον ‘Ααρον Κάντολα του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), προέκυψαν τα εξής πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

  • τα αγόρια (αλλά όχι τα κορίτσια) που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια τις περισσότερες μέρες, είχαν κατά μέσο όρο 24% λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από μία τριετία, σε σχέση με τα αγόρια που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια λιγότερο από μια φορά το μήνα
  • ενώ τα κορίτσια (αλλά όχι τα αγόρια) που χρησιμοποιούσαν συχνά τα social media, είχαν 13% περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από τρία χρόνια, σε σχέση με τα συνομήλικα κορίτσια που χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο λιγότερο από μια φορά το μήνα.
  • η μέτρια χρήση των social media δεν φάνηκε να αυξάνει την πιθανότητα κατάθλιψης.

Παράλληλα, όπως έδειξε η μελέτη, τα αγόρια παίζουν βιντεοπαιχνίδια πιο συχνά σε σχέση με τα κορίτσια, τα οποία χρησιμοποιούν τα social media περισσότερο από τα αγόρια.

Επιπλέον, η έρευνα δεν εντόπισε κάποια σαφή συσχέτιση ανάμεσα στη γενική χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά και στην κατάθλιψη.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής επιδημιολογίας Ματς Χάλγκρεν του Ινστιτούτου Καρολίνσκα: «Η σχέση ανάμεσα στο χρόνο μπροστά από μια οθόνη και στην ψυχική υγεία είναι πολύπλοκη και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να την κατανοήσουμε».

Σημειώνεται ότι, παρόμοια συμπεράσματα έχουν διαπιστωθεί και σε παλιότερες μελέτες, ενώ μάλιστα οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η πολύ συχνή ενασχόληση με τα social media επιβαρύνει την ψυχική υγεία των παιδιών και κυρίως των κοριτσιών.

«Μολονότι δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα βιντεοπαιχνίδια πραγματικά βελτιώνουν την ψυχική υγεία, δεν φαίνεται το παίξιμο τους να είναι βλαβερό και μάλιστα μπορεί να έχει μερικά οφέλη. Ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν μια σημαντική κοινωνική πλατφόρμα για τους νέους. Είναι όντως ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος που τα παιδιά -και οι ενήλικες- περνάνε καθιστοί, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση μιας οθόνης είναι εγγενώς επιβλαβής», εξήγησε ο Κάντολα.

Διαφήμιση