Αρχική COVID-19 Ποιες είναι οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων από την 1η Μαρτίου

Ποιες είναι οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων από την 1η Μαρτίου

0
εργασία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για λόγους εκτέλεσης εργασιακών καθηκόντων, απαιτούνται από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες θα πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά νέες βεβαιώσεις μετακίνησης στους εργαζόμενους τους, έτσι ώστε να μπορούν να μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι:

  • οι νέες βεβαιώσεις που θα δοθούν τη Δευτέρα 1 Μαρτίου θα έχουν ανώτατη διάρκεια ισχύος μέχρι και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου
  • οι νέες βεβαιώσεις που θα δοθούν  την Τρίτη 9 Μαρτίου θα έχουν ανώτατη διάρκεια ισχύος για 14 ημέρες
  • η έκδοση των νέων βεβαιώσεων είναι σε ισχύ από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου

Παράλληλα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι νέες βεβαιώσεις χορηγούνται:

  • ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη

Όσο αφορά τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε κάποια από τις επιτρεπόμενες εργασίες.

Επιπλέον, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες μπορούν να μετακινούνται με έντυπο, που μπορούν να αποκτήσουν μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr. Σημειώνεται ότι, θα πρέπει να έχουν μαζί τους σε εκτύπωση από το Πληροφοριακό Σύστημα TAXIS τα φορολογικά τους στοιχεία και της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή κάποια αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Συγκεκριμένα όσο αφορά επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενους μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Επιπλέον, με τις νέες βεβαιώσεις μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που εργάζονται.

Βεβαίωση μετακίνησης δεν παρέχεται σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

  • καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
  • τηλεργασία
  • νόμιμη άδεια

Υπενθυμίζεται ότι, οι παραπάνω μπορούν να μετακινούνται με την αιτιολογία των 6 ειδικών κατηγοριών – λόγων μετακίνησης.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜεγάλος Διαγωνισμός: Κερδίστε το βιβλίο “Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα” της Βίβιαν Ινώς Τσαμαδού, Εκδόσεις Μάρτης
Επόμενο άρθροΔεν τίθεται θέμα αποζημίωσης για το κλείσιμο “Νέας Οδού” – Σε προτεραιότητα το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ