Αρχική Καταστροφές Περθ: Μεγάλη φωτιά ανάγκασε εκκένωση πόλης σε καραντίνα – Κάηκαν σπίτια

Περθ: Μεγάλη φωτιά ανάγκασε εκκένωση πόλης σε καραντίνα – Κάηκαν σπίτια

0
Perth on fire BBC 02 02 2021
Το Περθ παραδίνεται στις φλόγες /BBC 02/02/2021
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανεξέλεγκτη φωτιά έκαψε σπίτια και ανάγκασε σε εκκένωση μεγάλο μέρος των περιχώρων του Περθ στην Αυστραλία, την ώρα που βρίσκεται σε καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας.

Οι πυροσβέστες δίνουν από τη Δευτέρα άνιση μάχη με τις φλόγες, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, την ώρα που η θερμοκρασία αγγίζει πλέον τους 37 βαθμούς Κελσίου και ισχυροί άνεμοι δημιουργούν κόλαση επί γης.

Η πυρκαγιά έχει εξαπλωθεί σε έκταση 70.000 χιλιομέτρων, με περίμετρο 75 χιλιομέτρων και η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου, δεδομένου και ότι οι κάτοικοι είχαν εντολή να καθίσουν στα σπίτια τους μέχρι την Παρασκευή για την αποφυγή διασποράς covid-19, ενώ τα σχολεία παρέμεναν κλειστά για 5 ημέρες. Τώρα, είπαν στους πολίτες ότι όποτε χρειάζεται θα εκκενώνουν ακόμα κι αν έτσι “σπάνε” την καραντίνα.

Ενώ, μέσα σε ένα βράδυ η έκταση που έκαιγε φωτιά διπλασιάστηκε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Το ανατολικό Περθ, δεν είχε αίσια κατάληξη με σπίτια και καλλιέργειες να έχουν γίνει στάχτη, 30 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της μεγαλύτερης πόλης στα δυτικά της χώρας που μετρά τουλάχιστον 2 εκατ. κατοίκους.

Ενώ, ότι δεν καίγεται έχει καλυφθεί από πυκνούς καπνούς και η παραμονή πλησίον της περιοχής είναι δυσβάστακτη.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας, Mark McGowan αναφέρει: “Η Δυτική Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με δύο έκτακτες ανάγκες: μια επικίνδυνη πυρκαγιά και το lockdown λόγω της covid-19”.

GETTY IMAGES BBC ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΘ
Οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτι υπό κατασκευή στο προάστιο του Swan. Φωτογραφία όπως δημοσιεύθηκε στο BBC/GETTY IMAGES

Πώς συνέβαλε η κλιματική αλλαγή στην εξάπλωση

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής Επίτροπος Πυρκαγιών της Δυτικής Αυστραλίας Greg Waters αναφέρει στο BBC, ότι ενώ η περιοχή δεν υπέφερε ιστορικά από πυρκαγιές, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, και της αλλαγής στο υπέδαφος με λιγότερη υγρασία που επηρεάζει τη συμπεριφορά της φωτιάς σε εξέλιξη.

Εδώ βίντεο από τη The Guardian δείχνει από ψηλά ορισμένα σημεία που κάηκαν:

Διαφήμιση