Αρχική COVID-19 Πάνω από 725.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Ποιο το χρονοδιάγραμμα παραλαβής του...

Πάνω από 725.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Ποιο το χρονοδιάγραμμα παραλαβής του εμβολίου της Pfizer

0
εμβόλιο - κορονοϊός
Εικόνα: pixabay/Caniceus
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται η Ελλάδα, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 725.000 εμβολιασμοί, όπως υπογράμμισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. Ενώ παράλληλα, όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, το εμβόλιο της Pfizer έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

Το εμβόλιο Pfizer για τα παιδιά άνω των 16 ετών

Χαρακτηριστικά, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

Ενώ στην συνέχεια εξήγησε πότε και σε ποιες περιπτώσεις θα εμβολιαστούν τα παιδιά.

«Για τις περιπτώσεις που τα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ενώ όσον αφορά τα παιδιά που δεν έχουν άλλα προβλήματα ή για μικρότερες ηλικίες γίνονται μελέτες αλλά ο χρόνος που θα μπει το εμβόλιο του covid-19 στα παιδιά δεν είναι στο άμεσο μέλλον και θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση, υπογράμμισε.

Η σημασία των εμβολιασμών

Στη συνέχεια η Θεοδωρίδου εστίασε στο θέμα των εμβολιασμών αναφέροντας ότι πέρα από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού υπάρχουν και άλλα εμβόλια που πρέπει να χορηγούνται σε ενηλίκους και παιδιά, τα οποία όπως υπογράμμισε δεν πρέπει να παραμελούνται.

“Πρέπει να γίνονται 14 μέρες πριν ή μετά από τον εμβολιασμό για covid-19,” ξεκαθάρισε.

Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιο άτομο είναι στην περίοδο της επώασης ή είναι ασυμπτωματικός τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά και δεν έχουν αυξημένους κινδύνους ή ανεπιθύμητες ενέργειες, πρόσθεσε.

Μάλιστα, στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η παραμέληση των εμβολίων στα παιδιά ενέχει κινδύνους, οι οποίοι όπως ανέφερε εντοπίστηκαν έγκαιρα.

“Έτσι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών είχε εκδώσει οδηγίες ούτως ώστε με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας να γίνονται τα εμβόλια για να μην δημιουργηθούν κενά”, εξήγησε.

Παράλληλα, τόνισε την σημασία της χορήγησης εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα, καθώς τα κενά σε αυτούς τους εμβολιασμούς μπορούν να βοηθήσουν στην επανεμφάνιση επιδημικών εξάρσεων και άλλων λοιμωδών νοσημάτων.

Πάνω από 725.000 εμβολιασμοί μέχρι στιγμής

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι πραγματοποιηθεί πάνω από 725.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα, ενώ σήμερα Δευτέρα έχουν ήδη γίνει τουλάχιστον 30.000 εμβολιασμοί.

«Έως τις 16:00 σήμερα εμβολιάστηκαν στα 5 νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδραση που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και το αναφέρω στην δέσμευσή μου για διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ υπογράμμισε ότι συγκεκριμένα, η χώρα μας είναι 4η στην Ε.Ε. σε ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών.

Έπειτα, ανέφερε ότι έχουν κλειστεί 1.420.000 ραντεβού για εμβολιασμό:

  • τα 600.000 για την πρώτη δόση
  • τα 720.000 για τη δεύτερη δόση

Ενώ, για τον Μάρτιο, έχουν ήδη κλιστεί 720.000 ραντεβού για εμβολιασμό:

  • 170.000 από τις ηλικιακές ομάδες 60-64
  • 450.000 για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες

Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των δόσεων του εμβολίου της Pfizer

Παράλληλα, ο Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων υπογράμμισε ότι σήμερα παραλάβαμε από την εταιρία Pfizer 112.000 δόσεις.

Ενώ, όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα παρέλαβε:

  • 24.000 δόσεις εμβολίου από τη Moderna
  • 94.000 δόσεις από την AstraZeneca

Στη συνέχεια τόνισε ότι έως τον Μάρτιο οι εμβολιασμοί θα έχουν ξεπεράσει τους 1,5 εκατ. ενώ υπογράμμισε ότι με την παραλαβή των εμβολίων των Απρίλιο, θα έχει αυξηθεί κατά πολύ η ανοσία του πληθυσμού το Πάσχα.

Χαρακτηριστικά, όσο αφορά την παραλαβή δόσεων:

  • Αύριο παραλαμβάνουμε 83.850 δόσεις
  • Έως τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις
  • Τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 334.500 δόσεις
  • Στα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις

Μάλιστα, στις συγκεκριμένες δόσεις θα προστεθούν και οι 240.000 δόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο του 2021 όταν προχωρήσει η έγκριση.

Ενώ, αν όλα κυλίσουν βάση σχεδίου για την Astrazeneca, θα έχουμε:

  • 500.000 δόσεις στα τέλη Ιανουαρίου
  • 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο
  • 1.500.000 δόσεις τον Μάρτιο και 2,3 εκατομμύρια τον Απρίλιο

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση