Αρχική Ενέργεια Επισημάνσεις της ΕΕΧ για την πυρκαγιά στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στα Νεόκτιστα...

Επισημάνσεις της ΕΕΧ για την πυρκαγιά στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου

0
Fire in Aspropyrgos near Athens
Φωτό από τη πυρκαγιά στον υποσταθμό της ΔΕΗ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου 8 Φεβ. 2021 /REUTERS/Costas Baltas
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Επισημάνσεις αλλά και σειρά ερωτημάτων απευθύνει η Ένωση Ελλήνων Χημικών, με νέα ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, σχετικά με την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το βράδυ της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου σε υποσταθμό του ΔΕΔΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου και λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για την πιο βιομηχανοποιημένη περιοχή της χώρας, η οποία επιπλέον είναι γειτονική σε αστικές ζώνες.

Τα ερωτήματα…

  • Ενημερώθηκαν από την Πολιτική Προστασία, άμεσα με SMS οι κάτοικοι των παρακείμενων περιοχών τόσο για την έκταση του συμβάντος όσο και για οδηγίες σχετικά με την προφύλαξη από πιθανώς τοξικές εκπομπές;
  • Έχει καταρτισθεί από την Περιφέρεια σχέδιο με τους όμορους δήμους και σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις της περιοχής για περιστατικά τύπου Σεβέζο;
  • Έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι για το πώς πρέπει να αντιδρούν σε παρόμοιες περιπτώσεις;
  • Έγινε από την Πολιτική προστασία το βράδυ της Κυριακής ανασκόπηση ώστε να εκτιμηθεί εάν συντρέχει κίνδυνος παραγωγής από τη φωτιά επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον ουσιών και διασπορά τους σε αγροτικές ή αστικές περιοχές βάσει των τρέχοντων μετεωρολογικών συνθηκών;
  • Μπορεί η ΔΕΔΗΕ να απαντήσει για το τι είδη υγρών κάηκαν και ποιες ήταν κατ’ εκτίμηση οι εκπομπές επικίνδυνων και παραμένοντων στο περιβάλλον ρύπων;

Ανάγκη για άμεσες ενέργειες

Η ΕΕΧ επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη για άμεσες ενέργειες όπως:

  • Κατάλληλη διαχείριση των υπολειμμάτων της πυρκαγιάς. Καμένοι πυκνωτές, υγρά που διέρρευσαν, κάπνα που αποτέθηκε σε επιφάνειες εσωτερικών χώρων είναι επικίνδυνα απόβλητα που χρήζουν ειδικής διαχείρισης.
  • Έλεγχος της ρύπανσης του εσωτερικού χώρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος από PCBs ή/και διοξίνες.
  • Αντικατάσταση όλων των παλαιών πυκνωτών (αν υπάρχουν ακόμη) στους οποίους χρησιμοποιούνται PCBs σύμφωνα με την νομοθεσία.

Θυμίζεται ότι στις 25/12/2001 έγινε παρόμοια έκρηξη στον μετασχηματιστή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με απώλεια (καύση και διαρροή) 12 kg Aroclor 1232. Τότε η ΔΕΗ χρησιμοποιούσε PCBs παρά την γενική απαγόρευση της χρήσης τους που είχε επιβάλει το 1985 με σχετική οδηγία της η τότε EOK, μάλιστα είχε ζητήσει παράταση της χρήσης τους έως το 2010.

H ΕΕΧ καθυστέρησε σκοπίμως την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης, προκειμένου να επικεντρωθεί όχι μόνο στο συμβάν αλλά και στις διορθωτικές και προληπτικές ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν, ώστε σε περίπτωση αντίστοιχου περιστατικού στο μέλλον, να υπάρχουν ψύχραιμες και συντονισμένες αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του ρόλου της ως το Επιμελητήριο για τη Χημική Επιστήμη η ΕΕΧ θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συνεννόησης, ειδικά με την οικεία Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τους όμορους του Θριασίου Δήμους.

Διαφήμιση