Σύνταξη: ecozen.gr
Η επιτάχυνση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων COVID-19 θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ. Η διήμερη Διάσκεψη Κορυφής ξεκινά σήμερα Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.
Οι 27 αρχηγοί κρατών θα συναντηθούν ξανά για να συζητήσουν την αντίδραση στην πανδημία.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα καταγράψουν την επιδημιολογική κατάσταση. Και θα επικεντρωθούν ιδίως στην παραγωγή και διανομή εμβολίων. Καθώς και στην κυκλοφορία προσώπων και αγαθών (ενιαία αγορά, οικονομικά θέματα).
Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ για τη στρατηγική COVID-19 την Πέμπτη και την Παρασκευή είναι ένα ακόμη βήμα για την προστασία της Ευρώπης από τις μεταλλάξεις.
Υιοθετώντας ομοιόμορφους ταξιδιωτικούς κανόνες, υποστηρίζοντας την επενδυτική ικανότητα της Επιτροπής και την ικανότητα παραγωγής εμβολίων. Και κάνοντας το επόμενο βήμα στην προετοιμασία ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Σαρλς Μισέλ: “Προτεραιότητα η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ”
“Η προτεραιότητα μας εξακολουθεί να είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρόσκληση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ.
Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των εμβολίων, καθώς και της παραγωγής και της παράδοσης τους”.
Ο Σαρλς Μισέλ, τόνισε την ανάγκη αύξησης της παραγωγικής ικανότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι ένας στόχος που επαναλήφθηκε από πολλά κράτη μέλη. Εν’ μέσω ανησυχιών για την αργή διάθεση των εμβολίων από το μπλοκ. Καθώς και τη μεγάλη κριτική της στρατηγικής σχετικά με τις προμήθειες.
Σε κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, ηγέτες από τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Δανία, το Βέλγιο και την Ισπανία τόνισαν την ανησυχία τους για την παραγωγή εμβολίων από την ΕΕ.
“Η έγκαιρη πρόσβαση της Ευρώπης σε επαρκή εμβόλια παραμένει μια άλυτη πρόκληση, αναφέρει η επιστολή, που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο από την πολωνική κυβέρνηση.
Το βασικό μας μήνυμα σήμερα είναι ότι πρέπει επειγόντως να ενσωματώσουμε και να κατευθύνουμε στρατηγικά την αλυσίδα αξίας μας. Για να ενισχύσουμε τις δυνατότητες παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη.”
Η διάθεση εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπληξε το μπλοκ μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca, ότι δεν θα μπορούσε να παράσχει το πλήρες ποσό των δόσεων που είχε συμφωνηθεί στο μπλοκ το πρώτο τρίμηνο.
Αυτό ώθησε την ΕΕ να καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους των εξαγωγών.
Με στόχο να αποτρέψει τη μετάβαση εμβολίων που αναπτύχθηκαν στο μπλοκ σε χώρες εκτός ΕΕ.
Οι μεταλλάξεις κυρίαρχες σε όλο το μπλοκ
Τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Οι οποίες γίνονται γρήγορα κυρίαρχες σε ολόκληρο το μπλοκ. Και περιπλέκουν τις προσπάθειες των χωρών να μειώσουν τα επίπεδα μόλυνσης.
Η Γερμανία πρόσφατα ενίσχυσε τους συνοριακούς ελέγχους της. Με στόχο να μειώσει σημαντικά τη μετάδοση COVID-19. Καθώς και να αποτρέψει την εξάπλωση των μεταλλάξεων.
“Ενδέχεται να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για τα μη απαραίτητα ταξίδια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, δήλωσε ο Σαρλς Μισέλ.
Ωστόσο, η ροή αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι πράσινες λωρίδες, παραμένουν ουσιώδεις.”
Η Ουγγαρία, το πρώτο κράτος της ΕΕ που χρησιμοποιεί το εμβόλιο Sinopharm της Κίνας
Η Ουγγαρία άρχισε από χθες Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου να χρησιμοποιεί το κινέζικο εμβόλιο Sinopharm.
Η ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας έγινε το πρώτο κράτος της ΕΕ που χορήγησε έγκριση έκτακτης ανάγκης για τη χρήση του κινεζικού εμβολίου COVID-19, στις 29 Ιανουαρίου.
Αγόρασε πέντε εκατομμύρια εμβόλια από την Sinopharm -αρκετά για τον εμβολιασμό 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα των περίπου 10 εκατομμυρίων- τα οποία δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).