Αρχική COVID-19 “Μπλόκο” της ΕΕ στις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca, λόγω καθυστερήσεων παράδοσης

“Μπλόκο” της ΕΕ στις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca, λόγω καθυστερήσεων παράδοσης

0
astrazenecalaboratory 1025x559 2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι Βρυξέλλες απείλησαν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ότι θα εμποδίσουν τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19 της AstraZeneca εκτός του μπλοκ, με εξαίρεση τις ανθρωπιστικές παραδόσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που πλήρωσε 336 εκατομμύρια ευρώ για εγγυημένες παραγγελίες έχει φτάσει εκτός ορίων. Η φαρμακοβιομηχανία καθυστερεί τις παραδόσεις στο μπλοκ και  παραδίδει αλλού εμβόλια.

“Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή”, γράφει στο twitter η επίτροπος υγείας Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη.

Το “μπλόκο” της ΕΕ στις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca

Την θέση της στήριξε μεταξύ άλλων και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

“Εμείς, ως ΕΕ, πρέπει να γνωρίζουμε εάν και ποια εμβόλια εξάγονται από την ΕΕ, είπε. Μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε εάν οι συμβάσεις μας με τους παραγωγούς της ΕΕ εξυπηρετούνται δίκαια. Η υποχρέωση έγκρισης για τις εξαγωγές εμβολίων έχει νόημα. Με εξαίρεση τις ανθρωπιστικές αποστολές”.

Η AstraZeneca είπε ότι οι παραδόσεις θα μειωθούν για μερικές εβδομάδες. Όπως ανακοίνωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Pfizer.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι “οι όγκοι παράδοσης θα είναι χαμηλότεροι από τους αρχικά αναμενόμενους. Λόγω των μειωμένων αποδόσεων στο εργοστάσιο του Βλεγίου, εντός της αλυσίδας εφοδιασμού της ΕΕ.”

Τι απαντά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

“Φυσικά, προβλήματα παραγωγής μπορεί να εμφανιστούν με ένα πολύπλοκο εμβόλιο, απάντησε η τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά περιμένουμε από την εταιρεία να βρει λύσεις και να εκμεταλλευτεί όλες τις πιθανές ευελιξίες για γρήγορη παράδοση”.

Η καθυστέρηση της AstraZeneca δεν είναι “αποδεκτή”

Η επίτροπος υγείας Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε ότι η καθυστέρηση της AstraZeneca στη χορήγηση εμβολίων COVID-19 δεν είναι “αποδεκτή”

Αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με την AstraZeneca χθες Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, το απόγευμα για το ζήτημα.

Αλλά “οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές”, δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται για την προστασία των πολιτών της”.

Όπως είπε η Επίτροπος Υγείας η ανακοίνωση της εταιρείας ότι προτίθεται να παράσχει “σημαντικές λιγότερες δόσεις” από ότι συμφωνήθηκε “δεν είναι αποδεκτή”.

Τονίζοντας ότι το μπλοκ “προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή και θέλει να δει αποτελέσματα”.

Γιατί ανησυχεί η ΕΕ

Το μπλοκ ανησυχεί ότι οι δόσεις για τις οποίες πληρώθηκε η AstraZeneca, ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ωστόσο, οι παραδόσεις του εμβολίου Pfizer σε κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επίσης επιβραδυνθεί τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Και τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η εταιρεία είπε ότι οι μειωμένες παραδόσεις θα επέτρεπαν την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, αλλά τα κράτη μέλη, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα κράτη μέλη, τα οποία δέχτηκαν έντονη κριτική για την αργή διάδοση του εμβολίου.

Η ΕΕ εξετάζει και την πιθανότητα χρηματικών κυρώσεων λόγω του ελλείμματος. Αν και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για αυτό.

Η Ένωση έχει εξασφαλίσει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω συμφωνιών προαγοράς.
Αυτές συνάφθηκαν με έξι φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων 300 εκατομμυρίων δόσεων από την AstraZeneca.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχει ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Που έχει ήδη κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, το Μεξικό και τη Βραζιλία.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αναμένεται να δώσει την έγκρισή της στις 29 Ιανουαρίου.

Η άνιση διάθεση εμβολίων στην ΕΕ

Η εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου βασίστηκε μέχρι τώρα στα εμβόλια που ανέπτυξαν οι Pfizer / BioNtech και Moderna.

Η διάθεση του εμβολίου ήταν άνιση στις 27 χώρες του μπλοκ. Από τις 24 Ιανουαρίου, περίπου 8,5 εκατομμύρια των 450 εκατομμυρίων κατοίκων της ΕΕ είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με το Our World in Data.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν εμβολιάσει πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα.
Αλλά η Μάλτα και η Δανία έχουν εμβολιάσει το υψηλότερο μερίδιο του πληθυσμού τους με 4,2 και 3,5 δόσεις χορηγούμενες ανά 100 άτομα, όταν ο μέσος όρος για ολόκληρη την ΕΕ είναι 1,89 δόσεις ανά 100 πληθυσμό.

Διαφήμιση