Αρχική COVID-19 Λύματα Αττικής: Εφιαλτικό σενάριο 90.000 φορέων – Αυξημένα στη Θεσσαλονίκη

Λύματα Αττικής: Εφιαλτικό σενάριο 90.000 φορέων – Αυξημένα στη Θεσσαλονίκη

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο της Covid-19 στα λύματα της Αττικής, την ίδια στιγμή που το λεκανοπέδιο έχει εισέλθει σε ένα νέο αυστηρό lockdown. Παράλληλα, αυξημένα παρουσιάζονται και τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται τώρα ένα βήμα πριν από ολικό lockdown.

Τα λύματα της Αττικής

Συγκεκριμένα, τα λύματά της Αττικής δείχνουν ότι το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η μείωσή του αναμένεται σε τουλάχιστον 10 μέρες, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του πανεπιστημίου Αθηνών στον ΣΚΑΙ.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο καθηγητής, με βάση το μοντέλο υπολογισμού των φορέων του κορονοϊού που έχει αρκετές αβεβαιότητες, οι φορείς υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική, όπως προκύπτει από τα λύματα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown και κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών που θα είναι στην αρχή σημαντική και στη συνέχεια βασανιστικά αργή.

Όσο αφορά το ενεχόμενο παράτασης του lockdown πέρα από της 28 Φλεβάρη, ένα ερώτημα που απασχολεί όλους τους πολίτες, ο καθηγητής δήλωσε ότι αναφορικά με την προηγούμενη εμπειρία ίσως χρειαστούν πέντε εβδομάδες.

Λύματα Θεσσαλονίκης

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη το ιικό φορτίο της Covid-19 στα λύματα παραμένει στα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης, σύμφωνα με τις δύο τελευταίες μετρήσεις της έρευνας που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Συγκεκριμένα, μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.

«Αυτό που κρατάμε ως θετικό στοιχείο είναι πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μία εκρηκτική αύξηση, αντίστοιχης δυναμικής της πορείας που καταγράφηκε το φθινόπωρο. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της ομάδας μας θα έλεγα ότι απλά επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ανέβει ένα επίπεδο συναγερμού. Παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν είμαστε σε μία εκθετική διασπορά του ιού στην κοινότητα», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Παράλληλα, σε σχέση με τα τέλη του περασμένου Οκτώβρη και την πορεία της πανδημίας στην πόλη τον Νοέμβρη, το ιικό φορτίο στα λύματα απέχει ακόμη από το κόκκινο επίπεδο, ενώ και η καμπύλη της ανόδου είναι πιο ομαλή.

Αντίστοιχα φαίνεται πως στις μετρήσεις από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου υπήρχε ξεκάθαρα ανοδική τάση.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΔΕΥ: Στα άμεσα σχέδια έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
Επόμενο άρθροΠώς οι δύο μάσκες προστατεύουν περισσότερο απέναντι στον κορονοϊό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ