Αρχική Ενέργεια ΕΔΕΥ: Στα άμεσα σχέδια έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

ΕΔΕΥ: Στα άμεσα σχέδια έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

0
υδρογονανθρακες - υδρογονανθράκων
υδρογονάνθρακες -φωτο αρχείου - ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών με πιο εξελιγμένες τεχνολογίες για τον ακριβέστερο εντοπισμό πιθανών στόχων με κοιτάσματα υδρογονανθράκων, είναι στα άμεσα σχέδια της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Ενώ, τη σχετική αναγγελία, κάνει στα “Νέα” ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος, τονίζοντας μάλιστα την επιτακτικότητα της πρόσκτησης νέων γεωφυσικών δεδομένων:

“Ο κλάδος της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, παρά τη σημαντική προσπάθεια που έχει συντελεστεί κατά την τελευταία δεκαετία, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μη ικανοποιητική γεωφυσική κάλυψη. Με απλά λόγια απαιτούνται περισσότερα και καλύτερης ποιότητας γεωφυσικά δεδομένα, προκειμένου να αποκτήσουμε την “εικόνα” του υπεδάφους που θα επιτρέψει την αξιόπιστη εκτίμηση των δυνητικών στόχων και σχετικών ρίσκων. Η πρόσκτηση αυτών των δεδομένων, είναι σήμερα επιτακτική.

Μόνο μέσα από τη σαφέστερη απεικόνιση των περιοχών ενδιαφέροντος θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τις πραγματικές οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση η συλλογή δεδομένων για τη μελέτη και κατανόηση του υπεδάφους της χώρας προσδίδει αξία στην παρακαταθήκη του εθνικού μας πλούτου”.

Οι τελευταίες έρευνες είχαν γίνει το 2013

Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες έρευνες έγιναν το διάστημα 2012-2013 στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης. Τις είχε αναλάβει κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού η νορβηγική εταιρεία PGS. Τότε το ερευνητικό σκάφος της Nordic Explorer απέσπασε δισδιάστατα γεωφυσικά δεδομένα από 12.500 χλμ. σεισμικών γραμμών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ του στα “Νέα“, ο Χρήστος Κολωνάς, τώρα η ΕΔΕΥ πρόκειται να δρομολογήσει την απόκτηση τρισδιάστατων εικόνων του υπεδάφους. Ενώ, στο μεταξύ σκοπεύει να αξιοποιήσει την παρούσα χρονική περίοδο, κατά την οποία οι δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων έχουν παγώσει λόγω πανδημίας, με τον εμπλουτισμό των δεδομένων των γεωλογικών δομών που διαθέτει.

Το διάστημα που προαναφέρθηκε οι έρευνες αφορούσαν και τον δύο ετών αργότερα γύρο παραχωρήσεων για θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νέες έρευνες μπορεί να αφορούν και περιοχές που δεν είχαν παραχωρηθεί, είτε και περιοχές που ενώ είχαν παραχωρηθεί θα μπορούσαν να διερευνηθούν μέσω συνεργασίας με τους αρμόδιους επενδυτές. Ενώ, ως βασικός άξονας της ΕΔΕΥ παραμένει η τομή της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος με τον πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Στεφάτου.

Διαφήμιση