Αρχική COVID-19 Καλιφόρνια: Νέα μετάλλαξη παράγει έως και διπλάσιο ιικό φορτίο

Καλιφόρνια: Νέα μετάλλαξη παράγει έως και διπλάσιο ιικό φορτίο

0
Σαν Φρανσίσκο πανδημία - Justin Sullivan - Getty Images - nbc news
Σαν Φρανσίσκο πανδημία Φωτό αρχείου: Justin Sullivan - Getty Images - nbc news
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που σαρώνει την πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, παράγοντας διπλάσιο ιικό φορτίο.

Πρόκειται για την μετάλλαξη Β.1.427/Β.1.429 που ανιχνεύθηκε στην Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο και τώρα δύο νέες αμερικανικές μελέτες συνηγορούν προς την αυξημένη μεταδοτικότητά της, χωρίς να είναι προς το παρόν γνωστό το πόσο απειλητική είναι.

Η μετάλλαξη πάντως εξαπλώνεται ταχύτατα στο Σαν Φρανσίσκο και σε άλλες περιοχές της πολιτείας της Καλιφόρνια και παράγει έως και διπλάσια σωματίδια του κορονοϊού -ιικό φορτίο- στη μύτη και στο λαιμό του ανθρώπου και σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

Διαφεύγει του ανοσοποιητικού, ίσως και των εμβολίων

Ενώ, σύμφωνα με τους New York Times, υπάρχουν ενδείξεις πως η εν λόγω παραλλαγή πιθανώς είναι πιο ευέλικτη στο να διαφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα, ίσως και στα εμβόλια.

«Μακάρι να είχα σας δώσω καλύτερα νέα, ότι αυτή η παραλλαγή δεν είναι καθόλου σημαντική. Όμως δυστυχώς πρέπει απλώς να ακολουθήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα», αναφέρει ο ιολόγος Δρ Τσαρλς Τσίου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ο οποίος πρώτος την είχε εντοπίσει.

Προς το παρόν, οι εν λόγω μελέτες δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη και δε μπορεί να εκτιμηθεί κατά πόσο απειλείται η δημόσια υγεία, πάντα σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις που κυκλοφορούν.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν είναι εν τέλει περισσότερο μεταδοτική από τη γνωστή πλέον, “βρετανική” μετάλλαξη Β.1.1.7.

Στην Καλιφόρνια αποτελεί την κυρίαρχη πηγή λοίμωξης με covid-19

H Β.1.427/Β.1.429 πάντως, ναι μεν έχει ανιχνευθεί σε 45 πολιτείες των ΗΠΑ και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως Αυστραλία, Δανία, και Μεξικό, αλλά μέχρι τώρα μόνο στην Καλιφόρνια επικρατεί ως η κυρίαρχη παραλλαγή του SARS-COV-2.

Ο Δρ Τσίου εκτιμά ότι τα κρούσματα που οφείλονται στη νέα παραλλαγή της Καλιφόρνιας, διπλασιάζονται κάθε 18 μέρες. Ενώ, επειδή τα 12 εκ των 308 κρουσμάτων της μελέτης κατέληξαν, ο ίδιος πιστεύει ότι εκτός από μεταδοτική, είναι και περισσότερο θανατηφόρα. Συμπέρασμα που δε μπορεί να γενικευθεί ακόμη, εφόσον το δείγμα ήταν πολύ μικρό και θα μπορούσε να είναι στατιστικό σφάλμα.

Μολύνει “αποτελεσματικότερα” τα ανθρώπινα κύτταρα

Από την άλλη, οι εργαστηριακές έρευνες σε κυτταρικές καλλιέργειες έδειξαν ότι η εν λόγω μετάλλαξη είναι 40% πιο αποτελεσματική στο να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Και επιπρόσθετα, πιο αποτελεσματική στο να ξεφεύγει από την ανοσιακή άμυνα, καθώς τα αντισώματα από ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από Covid-19, ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στο να εξουδετερώσουν την παραλλαγή Β.1.427/Β.1.429, σε σχέση με άλλες. Ίδιο συμπέρασμα προέκυψε και όταν χρησιμοποιήθηκε ορός αίματος από ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί έναντι της covid-19.

Δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση πάντως για το αν τα εμβόλια σε κυκλοφορία παρουσιάζουν μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της  Β.1.427/Β.1.429. Ενώ, φαίνεται ότι η επίπτωση της παραλλαγής της Καλιφόρνιας στην ανοσιακή αποτελεσματικότητα φαίνεται να είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη της «νοτιοαφρικανικής» παραλλαγής Β.1.351. Σε κάθε περίπτωση έπονται εκτεταμένες μελέτες που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση