Αρχική COVID-19 Καλά νέα για τα εμβόλια Pfizer/ΒioNTech και AstraΖeneca

Καλά νέα για τα εμβόλια Pfizer/ΒioNTech και AstraΖeneca

0
εμβόλιο, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το εμβόλιο BioNTech / Pfizer Covid-19 δεν χρειάζεται πλέον πολικές θερμοκρασίες για την αποθήκευση του, ενώ καλύτερα αποτελέσματα κατά του κορονοϊού εμφανίζει το εμβόλιο AstraZeneca αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί 3 μήνες μετά την πρώτη.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech μπορούν κα διατηρηθούν σε θερμοκρασία ιατρικού καταψύκτη, δηλαδή από – 15° C έως – 25° C , έως και δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες απαιτούμενες συνθήκες αποθήκευσης μεταξύ – 60° C και – 80° C.

Μάλιστα, οι νέες αυτές συνθήκες αποθήκευσης πρόκειται να κάνουν απλούστερη τη διαδικασία διανομής των εμβολίων και ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν διέθεταν την λεγόμενη υποδομή «ψυχρής αλυσίδας». Διαδικασία η οποία περιπλέκονταν με τις προηγούμενες συνθήκες αποθήκευσης που απαιτούσαν τις ακραία χαμηλές θερμοκρασίες των κάτω από -60° C.

Παράλληλα, ο Ugur Sahin, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, δήλωσε ότι η ικανότητα αποθήκευσης του εμβολίου σε υψηλότερες θερμοκρασίες θα δώσει στα κέντρα εμβολιασμού «μεγαλύτερη ευελιξία», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει νέες συνθέσεις για να κάνει το εμβόλιο «ακόμα πιο εύκολο στη μεταφορά και τη χρήση».

Από την άλλη πλευρά το εμβόλιο της AstraZeneca που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι πιο αποτελεσματικό εφόσον η δεύτερη δόση του χορηγηθεί τρεις μήνες μετά την πρώτη, αντί για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Αναλυτικότερα, στο 81% έφτασε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε μετά από 12 εβδομάδες, ποσοστό που πέφτει στο 55% όταν το διάστημα της πρώτης δόσης από την δεύτερη απέχει έξι εβδομάδες.

Σημειώνεται μάλιστα ότι, η συγκεκριμένη μελέτη, που έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, επιβεβαιώνει τα ευρήματα της εταιρείας από μια προηγούμενη έρευνα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την οποία η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έφτανε στο 76% για τρεις μήνες μετά τη χορήγησης της πρώτης δόσης.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση