Αρχική COVID-19 Φυσική ανοσία 6 μηνών για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Φυσική ανοσία 6 μηνών για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μειωμένες πιθανότητες έχουν οι άνθρωποι που νόσησαν από Covid-19 να μολυνθούν από τον κορονοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι πέρασαν κορονοϊό έχουν φυσική ανοσία για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα αντίστοιχα ευρήματα παλιότερων ερευνών.

Η μελέτη

Η έρευνα της Biobank με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής και Επιδημιολογίας Ρόρι Κόλινς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μελέτησε περισσότερα από 20.000 άτομα για να διεξάγει τα συμπεράσματα της.

Αποδείχτηκε ότι, στο 99% των ανθρώπων υπάρχουν αντισώματα τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19 και στο 88% των ανθρώπων (δηλαδή σχεδόν εννέα στους δέκα) μετά από έξι μήνες, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Ωστόσο, ο Κόλινς υπογράμμισε ότι το ποσοστό 88% είναι μία «συντηρητική εκτίμηση», καθώς στα τεστ αίματος οι ερευνητές εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο αντίσωμα και όχι σε άλλα είδη αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης που μπορεί να παρέχουν ανοσιακή προστασία.

Μάλιστα, στη συνέχεια τόνισε ότι τα ευρήματα «υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου Covid-19».

Αυτή η άποψη συνδέεται με το γεγονός ότι όπως φαίνεται παρέχεται προστασία από τον κορονοϊό όταν πυροδοτείται η δημιουργία πολλών αντισωμάτων, είτε μέσω λοίμωξης είτε μέσω εμβολίου.

Μιλώντας με ποσοστά

Η μελέτη αντισωμάτων σε δείγμα του πληθυσμού, η οποία έγινε μετά από εντολή της βρετανικής κυβέρνησης, βρήκε, επίσης, ότι:

  • Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αυξήθηκε από 6,6% τον Ιούνιο 2020 σε 8,8% τον Νοέμβριο και προφανώς σήμερα, πλέον, έχει αυξηθεί περαιτέρω.
  • Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά στα αντισώματα ανά ηλιακή και φυλετική ομάδα: Ενώ το 13,5% των ατόμων κάτω των 30 ετών βρέθηκαν να έχουν αντισώματα έναντι του κορονοϊού, το ποσοστό ήταν μόνο 6,7% μεταξύ των ανθρώπων άνω των 70 ετών.
  • Επίσης, ενώ στους λευκούς ήταν 8,5%, στους έγχρωμους  έφθανε το 16,3%.
  • Μεγάλες ήταν και οι γεωγραφικές διαφορές: Στο Λονδίνο, το 12,4% βρέθηκαν με αντισώματα, έναντι μόνο 5,8% στη νοτιοδυτική Αγγλία και 5,5% στη Σκωτία.

Τέλος, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την μελέτη, μετά από συνεντεύξεις από όσους αρρώστησαν, το 25% όσων μολύνθηκαν ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ το 40% δεν είχαν καθόλου «κλασσικά» συμπτώματα Covid-19, όπως επίμονο ξηρό βήχα, πυρετό ή απώλεια όσφρησης/γεύσης.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση