Αρχική COVID-19 Έρευνα: Αντιικό φάρμακο επιταχύνει την ανάρρωση ασθενών Covid-19

Έρευνα: Αντιικό φάρμακο επιταχύνει την ανάρρωση ασθενών Covid-19

0
φάρμακο, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα μίας καναδικής μελέτης σύμφωνα με την οποία ένα πειραματικό αντιικό φάρμακο, η πεγκιντερφερόνη-λάμδα, έχει την δυνατότητα να επιταχύνει σημαντικά την ανάρρωση από τα συμπτώματα της Covid-19 σε ασθενείς που δεν έχουν χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικά, για την τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων  πραγματοποιήθηκε τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινική δοκιμή φάσης 2.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 60 άτομα, εκ των οποίων τα μισά πήραν το υπό δοκιμή φάρμακο και τα υπόλοιπα το ψευδοφάρμακο.

Σημειώνεται ότι, η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημιακό Δίκτυο Υγείας του Τορόντο, το οποίο περιλαμβάνει νοσοκομεία και ινστιτούτα της πόλης, με επικεφαλής το δρα Τζόρνταν Φελντ.

Ο Φελντ και η ομάδας του έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι έλαβαν μόνο μία δόση της πεγκιντερφερόνης-λάμδα είχαν τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν την τη λοίμωξη Covid-19 μέσα σε μία εβδομάδα σε σχέση με όσους πήραν πλασίμπο.

Συγκεκριμένα:

  • το 79% των ασθενών ήταν πιθανότερο να “καθαρίσουν ” την λοίμωξη μετά την χορήγηση του φαρμάκου
  • σε σχέση με το 38% των ατόμων που τους δόθηκε πλασίμπο

Από τους 60 συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή πέντε χρειάστηκαν εισαγωγή στα επείγοντα νοσοκομείου λόγω επιδείνωσης των αναπνευστικών προβλημάτων τους.

Σημειώνεται ότι από τους πέντε, οι τέσσερις είχαν πάρει πλασίμπο και μόνο ένας το κανονικό φάρμακο.

«Η θεραπεία αυτή έχει μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες, ιδίως αυτόν τον καιρό που βλέπουμε επιθετικές παραλλαγές του κορονοϊού να εξαπλώνονται στον κόσμο και οι οποίες είναι λιγότερο ευαίσθητες τόσο στα εμβόλια όσο και στις θεραπείες με αντισώματα», υπογράμμισε ο δρ Φελντ, ο οποίος είχε εμπειρία από τη χρήση του ίδιου φαρμάκου κατά της ιογενούς ηπατίτιδας.

Μάλιστα πρόσθεσε στην συνέχεια: «Οι άνθρωποι που πήραν την πεγκιντερφερόνη-λάμδα καθάρισαν τον ιό γρήγορα και το αποτέλεσμα ήταν πιο αισθητό σε εκείνους με τα υψηλότερα ιικά επίπεδα. Επίσης, είδαμε μια τάση για ταχύτερη βελτίωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων».

Η σημασία της μείωσης του ιικού φορτίου

Η λοίμωξη του κορονοϊού μεταδίδεται με φρενήρης ρυθμούς για αυτό η έγκαιρη μείωση του ιικού φορτίου θεωρείται σημαντική, τόσο για την αποτροπή της επιδείνωσης των ασθενών όσο και για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού σε άλλους.

«Αν μπορούμε να μειώσουμε το ιικό φορτίο γρήγορα, οι άνθρωποι θα είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλώσουν τη λοίμωξη στους γύρω τους και ακόμη ίσως καταφέρουμε να συντομεύσουμε τον απαιτούμενο χρόνο για αυτο-απομόνωση», υπογράμμισε ο δρ Φελντ.

Σε εξέλιξη οι μελέτες του φαρμάκου

Οι έρευνες για το φάρμακο δεν σταματούν. Μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή φάσης 3 αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Παράλληλα, επιπλέον μελέτες που αφορούν το συγκεκριμένο φάρμακο σε νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 βρίσκονται σε εξέλιξη σε τρία πανεπιστήμια και συγκεκριμένα στο Τορόντο, στο Χάρβαρντ και στο Τζονς Χόπκινς.

Ποια είναι η πεγκιντερφερόνη-λάμδα

Η πεγκιντερφερόνη-λάμδα είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται στο σώμα ως αντίδραση στις ιογενείς λοιμώξεις.

Η βασική της ικανότητα είναι ότι μπορεί να ενεργοποιήσει διάφορους κυτταρικούς μηχανισμούς οι οποίοι με την σειρά τους καταπολεμούν τους «εισβολείς».

Η συγκεκριμένη ιντερφερόνη, είναι πολύ ενεργή στους πνεύμονες, στο ήπαρ και στο έντερο, όργανα όπου ο κορονοϊός μπορεί να πολλαπλασιάζεται.

Ωστόσο, δεν είναι ενεργή σε άλλα μέρη του σώματος, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερες παρενέργειές σε σχέση με τη χρήση άλλων ιντερφερονών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η πεγκιντερφερόνη-λάμδα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν μια μακράς δράσης εκδοχή του φαρμάκου η οποία έχει αναπτύξει η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία Eiger BioPharmaceuticals. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι μπορεί να χορηγηθεί με μία μόνο υποδόρια ένεση με μικρή βελόνα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση