Αρχική Πολιτισμός Ανακάλυψη μούμιας στην Αίγυπτο αποκαλύπτει τα μυστικά της

Ανακάλυψη μούμιας στην Αίγυπτο αποκαλύπτει τα μυστικά της

0
μούμια
Διαφήμιση

Μία σπάνια μούμια λάσπης ανακαλύφθηκε στην αρχαία Αίγυπτο. Μάλιστα, το κάλυμμα λάσπης με το οποίο ήταν τυλιγμένη είναι ένα εύρημα σπουδαίο, καθώς αποκαλύπτει μία θεραπεία νεκροτομίας που δεν είχε προηγουμένως τεκμηριωθεί στο αιγυπτιακό αρχαιολογικό αρχείο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στο περιοδικό PLOS One, αποκαλύπτει ένα εύρημα που και για τους ίδιους τους ερευνητές αποτελεί έκπληξη.

Είναι πιθανό το “κάλυμμα λάσπης” να χρησιμοποιήθηκε για τη σταθεροποίηση της μούμιας ώστε να μην καταστραφεί. Η λάσπη μπορεί επίσης να είχε σκοπό να μιμηθεί πρακτικές που χρησιμοποιούσαν οι ελίτ, οι οποίοι μερικές φορές μουμιοποιήθηκαν με εισαγόμενα υλικά με βάση τη ρητίνη, κατά τη διάρκεια σχεδόν 350 ετών, δηλαδή από τα τέλη του Νέου Βασιλείου έως την 21η δυναστεία (περίπου 1294 π.Χ. έως 945 π.Χ.), ανέφεραν οι ερευνητές.

Γιατί η μούμια φτιάχτηκε με λάσπη και όχι με ρητίνη

“Η λάσπη είναι ένα πιο προσιτό υλικό”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Karin Sowada, ερευνητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Η μούμια με κάλυμμα λάσπης δεν είναι η μόνη “περίεργη” μούμια. Η μούμια, που χρονολογείται περίπου στο 1207 π.Χ., υπέστη ζημιά μετά το θάνατό της, και μάλιστα είχε ενταχθεί στο λάθος φέρετρο που προοριζόταν πραγματικά για μια γυναίκα που πέθανε πιο πρόσφατα, βρήκαν οι ερευνητές.

Η απάτη με το νεότερο πτώμα

Όπως πολλές αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες, έτσι και η «μούμια λάσπης» και το φέρετρο της που αγοράστηκαν, αποκτήθηκαν το 1800 από έναν συλλέκτη και συγκεκριμένα από τον αγγλο-αυστραλό, Sir Charles Nicholson, πολιτικός που το έφερε στην Αυστραλία.

Ο Νίκολσον τις δώρισε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ το 1860, και σήμερα διαμένουν στο Μουσείο του Πανεπιστημίου Chau Chak Wing. Φαίνεται όμως ότι όποιος πουλούσε τα αντικείμενα εξαπάτησε τον Νίκολσον και αυτό γιατί το φέρετρο είναι νεότερο από το σώμα που είναι θαμμένο σε αυτό.

“Οι τοπικοί έμποροι πιθανότατα τοποθέτησαν ένα άσχετο μουμιοποιημένο σώμα στο φέρετρο για να πουλήσουν ένα πιο ολοκληρωμένο” σετ “, μια γνωστή πρακτική στο τοπικό εμπόριο αρχαιοτήτων,” έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.

Στο φέρετρο είναι γραμμένο με το όνομα μιας γυναίκας – Meruah ή Meru (t) ah – και χρονολογείται περίπου στο 1000 π.Χ., σύμφωνα με την εικονογραφία που το διακοσμεί, που σημαίνει ότι το φέρετρο είναι περίπου 200 χρόνια νεότερο από τη μούμια σε αυτό.

Παρόλου που το άτομο δεν είναι η Meruah, ανατομικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι είναι μια γυναίκα που πέθανε μεταξύ των 26 και 35 ετών.

μούμια γυναίκας
Εικόνα: Chau Chak Wing Museum/Macquarie Medical Imaging

Οι ζημιές που υπέστη η μούμια

Αφού πέθανε, η γυναίκα μουμιοποιήθηκε και τυλίχτηκε σε υφάσματα. Στη συνέχεια, η σορός της, συμπεριλαμβανομένου του αριστερού γόνατος και του κάτω ποδιού της, υπέστησαν ζημιές κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Πιθανολογείται ότι ληστές, οι οποίοι ώθησαν κάποιον να επισκευάσει τη μούμια, πιθανότατα εντός μιας έως δύο γενεών από την πρώτη ταφή της – ένα επίτευγμα που περιελάμβανε αναδιατύπωση, συσκευασία και επένδυση με υφάσματα και εφαρμογή του καλύμματος λάσπης.

Όποιος επισκεύασε τη μούμια, έφτιαξε ένα περίπλοκο περιτύλιγμα, τοποθετώντας ένα συνονθύλευμα λάσπης, άμμου και αχύρου ανάμεσα σε στρώσεις λινού. Η βάση του μείγματος λάσπης είχε μια επίστρωση λευκού χρώματος με βάση τον ασβεστίτη, ενώ η κορυφή του ήταν επικαλυμμένη με ώχρα, μια κόκκινη χρωστική ουσία, είπε ο Sowada.

«Η λάσπη απλώθηκε προφανώς σε φύλλα ενώ ήταν ακόμη υγρή και εύκαμπτη», είπε.

“Το σώμα ήταν τυλιγμένο με περιτυλίγματα λινού, το καβούκι εφαρμόστηκε και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν περαιτέρω περιτυλίγματα πάνω του.”

Αργότερα, η μούμια υπέστη ζημιά και πάλι, αυτή τη φορά στη δεξιά πλευρά του λαιμού και του κεφαλιού. Επειδή αυτή η ζημιά επηρεάζει όλα τα στρώματα, συμπεριλαμβανομένου του καλύμματος λάσπης, φαίνεται ότι αυτή ήταν πιο πρόσφατη και προκάλεσε την εισαγωγή μεταλλικών πείρων για τη σταθεροποίηση των κατεστραμμένων περιοχών εκείνη τη στιγμή.

Η επισκευή της μούμιας λάσπης δεν ήταν η μοναδική

Αυτή η “μούμια λάσπης” δεν είναι η μοναδική αρχαία αιγυπτιακή μούμια που υπόκειται σε μεταθανάτια επισκευή.

Το σώμα του Βασιλιά Σέτι Ι ήταν τυλιγμένο περισσότερες από μία φορές, και έτσι ήταν και τα λείψανα του Βασιλιά Αμενότηπ III, σημείωσαν οι ερευνητές.

Όσον αφορά το καβούκι της γυναίκας, “αυτό είναι μια πραγματικά νέα ανακάλυψη στην αιγυπτιακή μουμιοποίηση”, δήλωσε ο Sowada.

“Αυτή η μελέτη βοηθά στην κατασκευή μιας μεγαλύτερης – και πιο αποχρωματικής – εικόνας για το πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αντιμετώπιζαν και ετοίμαζαν τους νεκρούς τους.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση