Αρχική Ενέργεια Η Δανία δημιουργεί το πρώτο νησί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (video)

Η Δανία δημιουργεί το πρώτο νησί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (video)

0
δανία ενέργεια νησί
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Δανία ενέκρινε σχέδια για την κατασκευή του πρώτου νησιού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, στη μέση της Βόρειας Θάλασσας.

Θα παράγει και θα αποθηκεύει αρκετή πράσινη ενέργεια για να τροφοδοτήσει τρία εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Η δημιουργία του νησιού σηματοδοτεί την επιτάχυνση του σκανδιναβικού κράτους στη μετάβαση του, σε ένα δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Καταγραφή1

Το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της Δανίας

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της Δανίας με την  συνεργασία του δανικού κράτους και ιδιωτικών εταιρειών.

Θα βρίσκεται 80 χιλιόμετρα δυτικά της χερσονήσου της Γιουτλάνδης. Αρχικά θα έχει έκταση 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή μέγεθος 18 γηπέδων ποδοσφαίρου.

Το νησί θα συνδέεται με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που θα παρέχουν ισχύ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε σχέδια μετασχηματισμού του ηλεκτρικού της συστήματος. Με στόχο να βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα σε μια δεκαετία.
Καθώς και να αυξήσει την χωρητικότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 25 φορές το 2050.

Σημαντική στιγμή για την παγκόσμια πράσινη μετάβαση

“Αυτή είναι πραγματικά μια σημαντική στιγμή για τη Δανία και για την παγκόσμια πράσινη μετάβαση, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Επιχειρήσεων Ντάν Γιόργκενσεν.

Είναι ένας νέος τρόπος σκέψης για τον υπεράκτιο άνεμο, λέει ο Δανός υπουργός.

Ο συνηθισμένος τρόπος είναι ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο που συνδέεται με τη γη. Αυτός είναι ένας τρόπος δημιουργίας πολύ πιο ανανεώσιμης ενέργειας”.

Ενέργεια αρκετή για 10 εκατομμύρια νοικοκυριά

Ο ενεργειακός κόμβος – ο οποίος θα συλλέγει ηλεκτρική ενέργεια από τουλάχιστον 200 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες που περιβάλλουν το νησί – θα διανέμει αρχικά αρκετή πράσινη ενέργεια για την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Τόσο στη Δανία όσο και τις γειτονικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας και της Γερμανίας).

Με 10 GW που είναι το μελλοντικό σχέδιο καθώς η κατασκευή του επεκτείνεται σε διάφορα στάδια, το νησί μελλοντικά θα δημιουργήσει ενέργεια αρκετή για 10 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Καταγραφή

“Με κάτω από έξι εκατομμύρια κατοίκους στην Δανία, σίγουρα θα παράγουμε ενέργεια και για άλλες χώρες της ΕΕ, επισημαίνει ο Ντάν Γιόργκενσεν.

Άλλωστε θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη μιας πράσινης στρατηγικής για ολόκληρη την Ευρώπη”.

αιολική ενέργεια

Τροφοδοσία πλοίων, αεροπλάνων και φορτηγών χρησιμοποιώντας την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια

Το νησί της πλωτής ενέργειας θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία πλοίων, αεροπλάνων και φορτηγών χρησιμοποιώντας την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Η αιολική ενέργεια θα μετατραπεί σε υδρογόνο το οποίο μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε υγρά καύσιμα.

Ο Ντάν Γιόργκενσεν λέει ότι αυτό θα λύσει δύο προβλήματα. Το πώς να αποθηκεύσετε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πώς να την εισάγετε στον τομέα των μεταφορών.

Η Δανία συμφώνησε να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του έργου των 28 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τριπλασιάσει το ποσό που έχει η χώρα.

Θα είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της Δανίας και πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2033.

Η Δανία έχει ορίσει ημερομηνία λήξης για την εξόρυξη πετρελαίου

Η σκανδιναβική χώρα αποφάσισε να σταματήσει την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο δανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, τον Δεκέμβριο του 2020.
Ως μέρος ενός από τους πιο φιλόδοξους στόχους στον κόσμο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Στο παρελθόν, η Δανία έχει κερδίσει πολλά χρήματα από ορυκτά καύσιμα και ο υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Επιχειρήσεων λέει ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου που έχει ορίσει ημερομηνία λήξης για την εξόρυξη.

Όπως υπογραμμίζει “είπαμε ότι θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 70% το 2030 σε σύγκριση με το 1990 και έχουμε δεσμευτεί και νομικά.

Το κάνουμε πραγματικότητα με μία ακόμη κλιματική πράξη. Αν θέλουμε να είμαστε πράσινοι, πρέπει να αναπτυχθούμε”.

αιολική ενέργεια

Η σκανδιναβική χώρα, με τις ευνοϊκές ταχύτητες ανέμου, ήταν πρωτοπόρος τόσο στην ξηρά όσο και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Δημιούργησε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Vindeby Offshore Wind Farm, το 1991 στο δανικό νησί Λόλαντ με συνολική χωρητικότητα 5 μεγαβάτ.

Η Δανία σχεδιάζει τελικά να κατασκευάσει έναν δεύτερο κόμβο αιολικής ενέργειας. Στο νησί της Μπόρνχολμ στη Βαλτική Θάλασσα. Με συνολική χωρητικότητα 2 GW έως το έτος 2030.

Διαφήμιση