Αρχική Καταστροφές Το πιο «βιώσιμο γυάλινο μπουκάλι στον κόσμο», είναι πραγματικότητα

Το πιο «βιώσιμο γυάλινο μπουκάλι στον κόσμο», είναι πραγματικότητα

0
γυάλινο μπουκάλι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μια εταιρεία στο Ντέριλιν της Βόρειας Ιρλανδίας δημιούργησε το πιο «βιώσιμο γυάλινο μπουκάλι στον κόσμο».

Σε σύγκριση με τις αντίστοιχες συσκευασίες, το γυαλί είναι μία από τις πιο βιώσιμες λύσεις. Σε αντίθεση με το πλαστικό, το γυαλί μπορεί να ανακυκλωθεί επ’ αόριστον.

Ωστόσο, η διαδικασία παραγωγής πίσω από τη δημιουργία γυαλιού έχει επικριθεί για τη χρήση ενέργειας.

Ένας κατασκευαστής στη Βόρεια Ιρλανδία ανέβασε τα επίπεδα ελαχιστοποίησης των εκπομπών άνθρακα στη διαδικασία παραγωγής γυαλιού.

Η εταιρεία Encirc κατάφερε να φτιάξει με επιτυχία φιάλες χρησιμοποιώντας ανανεώσιμα βιοκαύσιμα. Πετυχαίνοντας να έχει εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η δοκιμή σηματοδοτεί ένα «πολύ φωτεινό και βιώσιμο μέλλον» για τη βιομηχανία, λέει ο Φίαρκ Ντονέλ επικεφαλής αειφορίας στη μητρική εταιρεία της Encirc, Vidrala.

«Εξετάζουμε επίσης την ανάπτυξη υδρογόνου και τις εξελίξεις στην ηλεκτρική τήξη. Για να ανακαλύψουμε πραγματικά το μέλλον της παραγωγής γυαλιού».

Όπως αποκαλύπτει αυτά τα γυάλινα μπουκάλια εξαιρετικά χαμηλού CO2 που κατασκευάζουν, παράγονται για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στη βιομηχανία ποτών.

Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα σε εναλλακτικές λύσεις χαμηλού άνθρακα από απορρίμματα μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κάθε φιάλης έως και 90%, λέει η εταιρεία.

Χρησιμοποιώντας έως και 100% ανακυκλωμένο γυαλί πιστεύουν ότι μπορούν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τη διάρκεια ζωής των προϊόντων τους.

γυάλινο μπουκάλι

Ποιο είναι το πρόβλημα στην παραγωγή γυαλιού

Το γυαλί είναι ένα από τα λίγα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Αλλά, μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Detritus, δείχνει το αντίθετο.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία Άλις Μπρόκ και Ίαν Ουίλιαμς ξεκίνησαν να καθορίσουν ποια κοινά δοχεία ποτών προκαλούν τη μεγαλύτερη ή την μικρότερη βλάβη στο περιβάλλον.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι το γυαλί είναι στην πραγματικότητα πιο επιζήμιο από το πλαστικό.
Όχι μόνο επειδή εξορύσσεται από σπάνια υλικά. Αλλά επειδή η ενέργεια και οι πόροι που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του, κάνουν ζημιά. Και είναι τελικά τέσσερις φορές χειρότερο για το περιβάλλον από το πλαστικό.

Απαιτείται τεράστια ποσότητα ενέργειας για να μετατραπούν οι πρώτες ύλες σε γυαλί. Η κατασκευή γυαλιού περιλαμβάνει εξόρυξη πρώτων υλών όπως πυριτική άμμο και δολομίτη.
Υπάρχουν επίσης περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως υποβάθμιση του εδάφους και ρύπανση των υδάτων.
Καθώς και ανησυχίες για την υγεία με μόλυνση των πνευμόνων, από μικροσκοπικά σωματίδια διοξειδίου του πυριτίου.

Απαιτούνται επίσης υψηλές θερμοκρασίες για την τήξη αυτών των υλικών, μια διαδικασία που τροφοδοτείται από τα ορυκτά καύσιμα. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, το ίδιο το γυαλί απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα.

γυάλινο μπουκάλι

Τα γυάλινα μπουκάλια δεν είναι…αθώα

Σύμφωνα με την μελέτη η παραγωγή γυάλινων φιαλών χρησιμοποιεί τους περισσότερους φυσικούς πόρους, λόγω της τεράστιας ποσότητας υλικού.
Ένα γυάλινο μπουκάλι ενός λίτρου μπορεί να ζυγίζει έως 800g, ενώ ένα παρόμοιο πλαστικό μπουκάλι ζυγίζει περίπου 40g.

Αυτό το επιπλέον βάρος σημαίνει ότι τα οχήματα που μεταφέρουν γυάλινες φιάλες καταναλώνουν περισσότερα ορυκτά καύσιμα για να παραδίδουν την ίδια ποσότητα υγρού.

Για αυτούς τους λόγους, υπογραμμίζεται στην μελέτη, τα γυάλινα μπουκάλια έχουν περίπου 95% μεγαλύτερη συμβολή στην υπερθέρμανση του πλανήτη από τα κουτιά αλουμινίου.

Τα γυάλινα μπουκάλια απορρίπτονται μετά από μία χρήση

Ένα πλεονέκτημα του γυαλιού είναι ότι είναι πιο ανθεκτικό από το πλαστικό. Ένα γυάλινο μπουκάλι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί έως και 20 φορές. Πολύ συχνά ωστόσο, απορρίπτονται μετά από μία χρήση.

Η Encirc λέει ότι η χρήση βιοκαυσίμων θα μπορούσε να είναι η βιώσιμη λύση που αναζητά η βιομηχανία και η αυγή των τεχνολογιών Net-Zero. Για ένα νέο εναλλακτικό καύσιμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Διαφήμιση