Αρχική COVID-19 Αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού – Ανοίγει η πλατφόρμα...

Αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού – Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους 60-64 και 75-79

0
εμβόλιο, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντάς το ασφαλές και ικανό να προστατεύσει τους εμβολιαζόμενους έναντι σοβαράς νόσου. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των ηλικιών 60-64 και 75-79.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο υπουργείο υγείας η Μαρία Θεοδωρίδου, υπογράμμισε ότι ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 64 ετών, ενώ μάλιστα ανέφερε και το γεγονός ότι η δική μας εθνική επιτροπή εμβολιασμού ανασκόπησε επίσης τα δεδομένα.

“Το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο, δηλαδή παράγει αντισώματα και είναι και αποτελεσματικό. Το σημαντικό όμως είναι ότι προστατεύει το σύνολο των εμβολιζόμενων έναντι σοβαράς νόσου, μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο”, τόνισε χαρακτηριστικά η Θεοδωρίδου.

Ενώ πρόσθεσε: «Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημειώνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αφορά τις ηλικίες από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να είναι 12 εβδομάδες. Αναμένονται νεότερα δεδομένα σχετικά με τη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα στοιχεία του εμβολιασμού στο Ισραήλ.

Η παραπληροφόρηση γύρω από το εμβόλιο και τη γονιμότητα

Στη συνέχεια η Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι η γονιμότητα δεν συνδέεται με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ενώ μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η χορήγηση του εμβολίου είναι τελείως αθώα.

Με την διευκρίνισή της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σπάει τις φήμες γύρω από την γονιμότητα και το εμβόλιο, τονίζοντας ότι υπάρχει παραπληροφόρηση για την γονιμότητα των νεαρών γυναικών και πιθανής συσχέτισης με το εμβόλιο.

Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι δεν επηρεάζεται ούτε από το εμβόλιο ούτε από τα αντισώματα που δημιουργεί, όπως ξεκαθάρισε.

Είναι γεγονός ότι βιώνουμε καθημερινά δύο επιδημίες, αυτή της COVID-19 και αυτή της υπερπληροφόρησης, σημείωσε η Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας: «Την πρώτη θα τη νικήσει το εμβόλιο, τη δεύτερη όμως, που είναι πιο δύσκολη, θα τη νικήσει μόνο το αν και κατά πόσον θα τηρήσουμε το κλασικό ρητό «Παν (sic) μέτρον άριστον».

Ανοίγουν οι πλατφόρμες εμβολιασμού για τους 60-64 και 75-79

Στη συνέχεια, για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των ηλικιών 60-64 και 75-79 μίλησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα για τις ηλικίες 60-64 ανοίγει στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ η πλατφόρμα για τους ανθρώπους 75-79 στις 12 Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα 60-64 θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου.

«Χθες παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κι αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε ο Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα, σχετικά με το πρόγραμμα «Ελευθερία» σημείωσε πως η χώρα μας ξεπέρασε τους 410.000 εμβολιασμούς, επιτυγχάνοντας ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 3,9%.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο πολίτες, ενώ υπογράμμισε ότι εμβολιασμός τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτη.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση