Αρχική Καταστροφές Το 2020 ήταν η πιο καυτή χρονιά, λέει η NASA

Το 2020 ήταν η πιο καυτή χρονιά, λέει η NASA

0
Γη - Υπερθέρμανση - Κλιματική Αλλαγή
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το 2020 ήταν μια αξιοσημείωτη χρονιά για πολλούς λόγους. Αλλά και για έναν παραπάνω. Ήταν η πιο καυτή χρονιά ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2016, σύμφωνα με τη NASA.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από 1 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από τη μέση τιμή αναφοράς μεταξύ 1951 και 1980.
Αυτό ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA (GISS) στη Νέα Υόρκη.

Που σημαίνει ότι το προηγούμενο έτος ήταν οριακά θερμότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του 2016, σύμφωνα με την NASA.

Ωστόσο, ανάλυση από την Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (NOAA) κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 2020 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος, μετά από το 2016.

Οι επιστήμονες της NOAA χρησιμοποιούν πολλά από τα ίδια δεδομένα ακατέργαστης θερμοκρασίας στην ανάλυση τους. Αλλά έχουν διαφορετική γραμμή βάσης περιόδου (1901-2000) και μεθοδολογία.
Σε αντίθεση με τη NASA, το NOAA δεν συνάγει θερμοκρασίες σε πολικές περιοχές. Γεγονός που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της διαφοράς μεταξύ των αρχείων NASA και NOAA.

Όπως όλα τα επιστημονικά δεδομένα και αυτά τα ευρήματα θερμοκρασίας περιέχουν ένα μικρό ποσό αβεβαιότητας.
Κυρίως λόγω αλλαγών στις τοποθεσίες μετεωρολογικών σταθμών και των μεθόδων μέτρησης θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου.

Η ανάλυση θερμοκρασίας του GISS είναι ακριβής σε 0,1 βαθμούς Φαρενάιτ με επίπεδο εμπιστοσύνης 95% για την πιο πρόσφατη περίοδο.

Η επίδραση του El Nino

Το 2016 η επίδραση του El Nino επηρέασε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, με μια ανοδική πορεία. Και μια παρόμοια επίδραση έλειπε πέρυσι.

«Η έλλειψη παρόμοιας βοήθειας από τον El Nino το 2020, αποτελεί απόδειξη ότι το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται λόγω των αερίων του θερμοκηπίου», παρατηρεί ο Γκάβιν Σμιτ, διευθυντής του GISS.

Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αιτία της υπερθέρμανσης

Το συμπέρασμα είναι ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες ήταν η κύρια αιτία της τάσης της υπερθέρμανσης που καταγράφηκε καθ ‘όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.

«Η παρακολούθηση των παγκόσμιων τάσεων θερμοκρασίας παρέχει έναν κρίσιμο δείκτη του αντίκτυπου των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στον πλανήτη μας, εξηγούν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA (GISS).

Η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Φαρενάιτ (1,2 βαθμοί Κελσίου) από τα τέλη του 19ου αιώνα».

Τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ισχυρότερα

Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, πολλά καιρικά φαινόμενα όπως τροπικές καταιγίδες και κύματα θερμότητας γίνονται ισχυρότερα.

Τα πολικά παγάκια συνεχίζουν να λιώνουν, αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως. Και τα πλούσια σε άγρια ​​ζωή οικοσυστήματα δέχονται επίσης αυξημένη θερμική πίεση.

«Η κατανόηση τέτοιων μακροπρόθεσμων κλιματικών τάσεων είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής, λέει η NASA.

Επιτρέποντας στους ανθρώπους να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Με τρόπους όπως η φύτευση διαφορετικών καλλιεργειών, η διαχείριση των υδάτινων πόρων μας και η προετοιμασία για ακραία καιρικά φαινόμενα».

Σημαντικές οι μακροπρόθεσμες τάσεις

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι «τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα που καταγράφονται. Χαρακτηρίζοντας τη συνεχιζόμενη και δραματική τάση της υπερθέρμανσης, επισημαίνει ο Γκάβιν Σμιτ.

Το εάν ένα έτος είναι ρεκόρ ή όχι δεν είναι πραγματικά τόσο σημαντικό. Τα σημαντικά πράγματα είναι οι μακροπρόθεσμες τάσεις.

Με αυτές τις τάσεις, και καθώς ο ανθρώπινος αντίκτυπος στο κλίμα αυξάνεται, πρέπει να περιμένουμε ότι τα ρεκόρ θα συνεχίσουν να σπάνε».

Διαφήμιση