Αρχική COVID-19 Από τι κινδυνεύουν οι ασθενείς Covid-19 σε ΜΕΘ – Πόσα εμβόλια θα...

Από τι κινδυνεύουν οι ασθενείς Covid-19 σε ΜΕΘ – Πόσα εμβόλια θα παραλάβουμε έως το Μάρτιο

0
ΜΕΘ Eurokinissi
ΜΕΘ Eurokinissi

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ασθενείς με Covid-19 σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν ντελίριο ή κώμα, σε σχέση με όσους έχουν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια από άλλη ασθένεια.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη σε 750.000 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που έχουν χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και διασωλήνωση παγκοσμίως.

Συμμετείχαν 2.088 ασθενείς με κορονοϊό

Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Βάντερμπιλ του Τενεσί των ΗΠΑ και Βαλένθια της Ισπανίας, μελέτησαν 2.088 ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 68 ετών, εισηγμένους σε 69 ΜΕΘ 14 χωρών.

Από την Ελλάδα συμμετείχε η ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, με υπεύθυνη την καρδιολόγο-εντατικολόγο Μυρτώ Τζίμου.

Το ντελίριο στις ΜΕΘ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και – σε περίπτωση επιβίωσης- άνοιας του ασθενούς.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η διαχείριση των ασθενών στις ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας φαίνεται μερικές φορές να καταφεύγει σε παλαιότερες πρακτικές. Όπως βαθιά καταστολή, εκτεταμένη χρήση βενζοδιαζεπινών, ακινητοποίηση ασθενούς, απομόνωση από οικογένεια. Και εγκατάλειψη των πιο σύγχρονων κλινικών πρωτοκόλλων που μειώνουν την πιθανότητα εγκεφαλικής δυσλειτουργίας των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

«Είναι ξεκάθαρο από τα ευρήματα μας ότι πολλές ΜΕΘ επέστρεψαν σε πρακτικές καταστολής που ξεφεύγουν από τις σημερινές καλύτερες πρακτικές. Ίσως επειδή πολλά νοσοκομεία εμφάνισαν ελλείψεις σε προσωπικό ΜΕΘ», ανέφερε η έρευνα.

Η επαφή με τα μέλη της οικογένειας μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο ντελίριου

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η χορήγηση βενζοδιαζεπινών αυξάνει κατά σχεδόν 60% τον κίνδυνο εμφάνισης ντελίριου στη ΜΕΘ.

Όταν επιτρέπονται οι επαφές με μέλη της οικογένειας -δια ζώσης ή διαδικτυακά- ο κίνδυνος ντελίριου μειώνεται κατά 30%.

Να μειωθούν τα επίπεδα νάρκωσης και να υπάρχει ψηφιακή επικοινωνία με την οικογένεια

«Οι παρατεταμένες περίοδοι οξείας εγκεφαλικής δυσλειτουργίας είναι σε μεγάλο βαθμό δυνατό να αποφευχθούν.

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής αναισθησιολογίας Πρατίκ Πανταριπάντε του Βάντεμπιλτ.

Η μελέτη ηχεί καμπανάκι κινδύνου: Οι μονάδες ΜΕΘ πρέπει να επιστρέψουν σε ελαφρύτερα επίπεδα νάρκωσης αυτών των ασθενών. Σε συχνότερες αφυπνίσεις και δοκιμές αναπνοής, σε μεγαλύτερη κινητικότητα τους και σε ασφαλείς επαφές πρόσωπο με πρόσωπο ή ψηφιακά»

Το ντελίριο θα μπορούσε να είναι σημάδι λοίμωξης από Covid

Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της μόλυνσης Covid-19 σε ηλικιωμένους ενήλικες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν το μόνο σύμπτωμα σε ασθενείς.

Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ηλικιωμένων ασθενών που εξετάστηκαν έφτασαν στις αίθουσες έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου με παραλήρημα.

Το 37% αυτών των ασθενών δεν είχε τα τυπικά συμπτώματα του Covid-19, όπως πυρετό ή δύσπνοια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 817 ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε επτά νοσοκομεία σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ. Η μέση ηλικία τους ήταν 77 ετών.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο, το 28%, διαγνώστηκαν με παραλήρημα. Το έκτο πιο συχνό σύμπτωμα μετά από τον πυρετό, την δύσπνοια, το χαμηλό οξυγόνο,το βήχα και την αδυναμία.

Περισσότερο, όμως από το ένα τρίτο των ασθενών με παραλήρημα δεν είχε κανένα από αυτά τα πιο τυπικά συμπτώματα του Covid-19. Το ντελίριο ήταν το μόνο σύμπτωμα.

εμβόλιο κορονοϊός

Πώς προχωρά ο εμβολιασμός και τι αναμένουμε από νέες παραδόσεις εμβολίων;

Από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες είχαν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, που αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 0,46% του πληθυσμού.

Από το σύνολο των εμβολίων που έχει διαπραγματευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα βάσει του πληθυσμού της αντιστοιχεί το 2,36%.

Με βάση αυτό, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 24.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών.

Οι παραλαβές που αναμένει η χώρα

Pfizer

Η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 ως το τέλος Μαρτίου.

Αυτός ο αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις. Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να προστεθούν και άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μoderna

Επιπλέον, μετά την έγκριση της Moderna αναμένεται να μας παραδοθούν 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου.

Το Φεβρουάριο θα μας παραδοθούν άλλες 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις.

Αstra Zeneca

Η Astra Zeneca, αν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αυτό τον μήνα η πρώτη παράδοση θα είναι αρχές Φεβρουαρίου. Και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων, με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες.

Johnson & Johnson

Επιπλέον, αναμένεται και νωρίτερα η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Αυτό είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση σαν εμβόλιο. Άρα σταδιακά αυξάνονται οι διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here