Αρχική Ζώα To μοναδικό φαινόμενο της σπάνιας αποικίας Ιππόκαμπων στην Χαλκιδική

To μοναδικό φαινόμενο της σπάνιας αποικίας Ιππόκαμπων στην Χαλκιδική

0
ιππόκαμπος
Εικόνα: ippocampus-institute.org
Διαφήμιση

Πριν από μία δεκαετία μια παρέα καταδυτών εντόπισε στην Χαλκιδική ένα πλήθος ιππόκαμπων, οι οποίοι ήταν μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, γεγονός σπάνιο και μοναδικό σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, οι δύτες εντόπισαν το πλήθος ιππόκαμπων σε μια συγκεκριμένη μικρή θαλάσσια περιοχή στο Στρατώνι Χαλκιδικής.

Κατσιούλης: “Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι βρίσκονται σε μια μόνο συγκεκριμένη ζώνη”

Ο Κώστας Κατσιούλης, εκπαιδευτής καταδύσεων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του “Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο”, ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας για την ανακάλυψη του πλήθους ιππόκαμπων: «Όλα ξεκίνησαν από ένα τυχαίο γεγονός, από καταδύσεις που κάναμε για άλλους λόγους συναντήσαμε έναν πληθυσμό από ιππόκαμπους και αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι ο πληθυσμός αυτός ήταν πάντα εκεί και σε κάθε κατάδυση πάντα τους συναντούσαμε».
Σύμφωνα με τον Κατσιούλη, στο πλήθος βρίσκονταν δύο είδη. Το ένα είδος ήταν ο Ιππόκαμπος ο Ιππόκαμπος (Hippocampus hippocampus) και το άλλο είδος ο Ιππόκαμπος Σταγονώδης (Hippocampus guttulatus), που αλλάζει λίγο η μορφολογία στο ρύγχος και κάποια άλλα χαρακτηριστικά.
«Είναι τα κλασικά είδη που συναντάμε στη Μεσόγειο. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι βρίσκονται σε μια μόνο συγκεκριμένη ζώνη, πουθενά αλλού, μετακινούνται ελαφρώς μόνο λίγο πιο βαθιά το χειμώνα και το καλοκαίρι βγαίνουν πιο ρηχά, αλλά μένουν πάντα στο ίδιο μέρος και αυτό είναι μοναδικό στον κόσμο, κάτι που όπως αναφέρουν και εξειδικευμένοι επιστήμονες δεν το έχουν συναντήσει πουθενά σε άλλα μέρη παγκοσμίως», υπογραμμίζει ο Κώστας Κατσούλης.

Μείζονος σημασίας το γιατί οι ιππόκαμποι επιλέγουν να ζουν στο συγκεκριμένο μέρος

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, Βασίλης Μαντόγιαννης, περιγράφει τα θαλάσσια πλάσματα, λέγοντας: «Είναι μικρόσωμα και καφέ, έχουν πολύ μικρό στομάχι και πρέπει να τρέφονται όλη την ημέρα και αυτό τα καθιστά αργά και ευάλωτα. Φαινομενικά ζουν σε μια έρημο, σε άμμο, δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο ποσειδώνια λιβάδια και μύδια για να σταθούν».
Μάλιστα, ο Μαντόγιαννης υπογραμμίζει ότι έχει μεγάλη σημασία να απαντηθεί το ερώτημα του γιατί οι ιππόκαμποι επιλέγουν το συγκεκριμένο σημείο, γιατί πιθανώς η απάντηση να τους οδηγήσει στον εντοπισμό και άλλον όμοιων πληθυσμών.

«Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή στο Στρατώνι και γενικά στο Στρυμονικό κόλπο παρουσιάζει υπερτροφία, είναι πλούσια σε τροφή», τονίζει ο Μαντόγιαννης.

Διακεκριμένοι επιστήμονες στο 1ο Summer School για Ιππόκαμπους

Διακεκριμένοι επιστήμονες πήγαν να παρατηρήσουν από κοντά το μοναδικό αυτό φαινόμενο, στο πρώτο Summer School, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 10 Μαΐου στο Στρατώνι.

Την επιστημονική ευθύνη για το Summer School είχε ο θαλάσσιος βιολόγος Δρ Miguel Correia, του πορτογαλικού Πανεπιστημίου “Universidade do Algarve Campus de Gambelas”, με διεθνή αναγνώριση και ειδίκευση στη μελέτη των ιππόκαμπων παγκοσμίως.
Το μοναδικό αυτό φαινόμενο αύξησε την δημοτικότητα του Στρατωνίου Χαλκιδικής σε πολλές περιοχές του κόσμου.
«Το διεθνές αυτό σχολείο έρευνας που διοργανώνουμε για πρώτη φορά, έχει φοιτητές από την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία ακόμα και από τις Αζόρες έχουν έρθει, είναι επιστήμονες καταδυόμενοι βιολόγοι στο συγκεκριμένο πεδίο, που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τηνπρακτική τους κάπου άλλου και να έχουν τέτοιου τύπου εμπειρία, έτσι έρχονται εδώ στο Στρατώνι, διότι το μέρος είναι μοναδικό», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου.

Περιγράφοντας μια μοναδική εμπειρία

Ο Δρ. Miguel Correia, σχολίασε τη μοναδική αυτή εμπειρία, που έζησε στη Χαλκιδική στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτά τα είδη βρίσκονται στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό ωκεανό, στα παράλια των Βρετανικών νησιών και στη Νότια Αφρική. Οι περισσότεροι από εμάς ερχόμαστε από την Πορτογαλία, η βάση μας είναι εκεί και ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μια μεγάλη έρευνα σχετικά με τον πληθυσμό αυτών των ειδών ιππόκαμπων, να τους καταγράψουμε και να συγκεντρώσουμε στοιχεία για την ευπάθεια τους. Όσα περισσότερα στοιχεία μαζέψουμε για τον συγκεκριμένο πληθυσμό, τόσο θα βοηθήσουμε στην αξιολόγηση της ευπάθειας τους».
«’Εχουμε έρθει με σπουδαστές και ερευνητές για να μελετήσουμε τους πληθυσμούς των Ιππόκαμπων του Στρατωνίου. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα αυτό, καθώς μπορούμε εδώ να μελετάμε τα χαρακτηριστικά των ιππόκαμπων αλλά και τα λιβάδια Ποσειδωνίας, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση του οικοσυστήματος. Βρήκαμε τους πληθυσμούς τους, πόσα θηλυκά και πόσα αρσενικά υπάρχουν, τα μεγέθη τους, είδαμε και πολύ μικρούς Ιππόκαμπους, που είναι πολύ καλό σημάδι αυτό», δήλωσε ο Diogo Paulo δόκτωρ στη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ειδικός στην αποκατάσταση ενδιαιτημάτων και στις επιστημονικές καταδύσεις.
Διαφήμιση