Αρχική Καταστροφές Θύελλα αντιδράσεων από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Μαίναλο και Λύκαιο όρος

Θύελλα αντιδράσεων από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Μαίναλο και Λύκαιο όρος

0
Μαίναλο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πληθαίνουν οι φωνές για να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο και το Λύκαιο όρος. Στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται και ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου.

Ο Οργανισμός διαμαρτύρεται για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο επισημαίνοντας τον “οξύμωρο χαρακτήρα” της απόφασης.

Τουριστική ανάπτυξη ή ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο

Όπως υπογραμμίζεται “δεν μπορούν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι φορείς της πολιτείας από τη μία να επενδύουν σε υποδομές, προβολή και να παροτρύνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του οικοτουρισμού και της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και από την άλλη να σχεδιάζουν διανοίξεις δρόμων, ισοπεδώσεις κορυφογραμμών, αποψιλώσεις δασών και εγκατάσταση εκατοντάδων πυλώνων που υπονομεύουν όλα τα προηγούμενα”.

Στις 15 Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αναρτήθηκε υποβολής αιτήματος εγκατάστασης 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο.

Σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης).

Αναρτήθηκαν επίσης αιτήματα και για φακέλους σχετικά με την εγκατάσταση ακόμα 49 ανεμογεννητριών βόρεια του Μαινάλου.
Στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας.

Καθ’ως και 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου όρους και Ανδρίτσαινας, στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων

Από τους κατοίκους δημιουργήθηκε ψήφισμα ως εναντίωση στα αιτήματα και μαζεύονται ηλεκτρονικές υπογραφές.

Σύμφωνα με το ψήφισμα «επιβάλλεται να προστατέψουμε το φυσικό κάλος, τα σπάνια είδη πουλιών.

Τις περιοχές Natura που υπάρχουν εντός αυτών των ορίων,το περιβάλλον μας και τη βιοποικιλότητα για την οποία φημίζεται το Μαίναλο.

Οι ανεμογεννήτριες έχουν όριο ζωής 15-20 χρόνια και μετά απ’ αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει κανένας τρόπος ανακύκλωσης τους πουθενά στον κόσμο.

Τα υλικά κατασκευής τους άλλωστε δεν είναι καν ανακυκλώσιμα. Παραμένουν στα βουνά ως παλιοσίδερα.

Υπάρχουν πολλά περιστατικά θανάτου αετών από τα φτερά των ανεμογεννητριών. Καθώς και λόγω διάνοιξης δρόμων στο βουνό, μεγάλη καταστροφή φωλιών πολλών προστατευόμενων ειδών.
Πρέπει να αντιδράσουμε!
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να πάρει θέση ενάντια σε αυτή την καταστροφή κι εμείς με τις υπογραφές μας να βοηθήσουμε σε αυτό».

Πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Λύκαιο όρος

Στο Λύκαιο όρος τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές στο ιερό του Δία στο Λύκαιο Όρος.

Πρόκειται για ανασκαφικό πρόγραμμα της διεθνούς ομάδας ερευνητών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Με επικεφαλής ον καθηγητή Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο, από το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Λύκαιον όρος φιλοδοξούν να δημιουργήσουν Αμερικανοί αρχαιολόγοι.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο, επικεφαλής του τμήματος ελληνικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας και διευθυντή της ανασκαφής στο βωμό του Διός, στο Λύκαιον Ορος.

Η πρόταση στοχεύει στη δημιουργία μιας τουριστικής ελεγχόμενης περιοχής, η οποία θα προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο στην καρδιά της Αρκαδίας, όπου θα μπορούν να κάνουν πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία, ράφτινγκ και άλλα σπορ μέσα στο πάρκο.

Η επιστολή του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου στη ΡΑΕ

«Αξ/μα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργείας,

με αφορμή την ανάρτηση την 15/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) υποβολής αιτήματος για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο Αρκαδίας, σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης) σας μεταφέρουμε την έντονη αντίθεση σύσσωμου του επιχειρηματικού κόσμου της φιλοξενίας αλλά και των κατοίκων των περιοχών σε μια ανάλογη προοπτική.

Η ίδια μάλιστα εταιρεία που έχει υποβάλει το παραπάνω αίτημα, έχει υποβάλει φακέλους για την εγκατάσταση και άλλων 49 ανεμογεννητριών καθώς και φωτοβολταϊκού βόρεια του Μαινάλου, στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας και 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου όρους και Ανδρίτσαινας, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος του Δήμου Μεγαλόπολης.

Το όρος Μαίναλο αποτελεί το ψηλότερο και μεγαλύτερο βουνό της Κεντρικής Πελοποννήσου ενώ εκτείνεται από το οροπέδιο της Τρίπολης μέχρι το Λούσιο Ποταμό, τη Μεγαλόπολη και τη Λίμνη του Λάδωνα.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο πυκνά σε βλάστηση βουνά της Ελλάδος, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ποτάμια και φαράγγια άγριας ομορφιάς, εντυπωσιακές χαράδρες, αλλά και ειδυλλιακούς παραδοσιακούς οικισμούς στις πλαγιές του (Βυτίνα, Ελάτη, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο κ.α.).

Παράλληλα διαθέτει μια ιστορία αιώνων στα βάθη της ελληνικής μυθολογίας, αλλά και μοναστήρια και ιστορικούς τόπους, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διάρκεια της Επανάστασης του Ελληνικού Έθνους το 1821».

Διαφήμιση