Αρχική COVID-19 Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν τα λύματα για το ιικό φορτίο και τη λειτουργία...

Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν τα λύματα για το ιικό φορτίο και τη λειτουργία της αγοράς

0
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αισιόδοξα νέα από τα επίπεδα ιικού φορτίου των λυμάτων της Θεσσαλονίκης που παραμένουν σταθερά στην έρευνα που διεξάγει η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Μάλιστα, η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι η πόλη δεν επιβαρύνθηκε κατά τη μερική λειτουργία της αγοράς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, δίνοντας “πράσινο” φως για την επαναλειτουργία της.

Τα θετικά νέα σταθεροποίησης του ιικού φορτίου, δεν περιλαμβάνουν όμως το σύνολο των εορτών, αφού δεν έχει παρέλθει ακόμα εύλογο διάστημα για να φανεί εάν οι εξορμήσεις ανήμερα των Θεοφανίων επιβάρυναν την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, κατά τις τελευταίες 3 μετρήσεις, των 6, 8 και 11 Ιανουαρίου και σε σύγκριση με τις 3 προηγούμενες, των 30 Δεκέμβρη, 1 και 4 Ιανουαρίου, φαίνεται ότι τα επίπεδα της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

«Από την ανάγνωση των επιστημονικών μας δεδομένων βλέπουμε μία αχτίδα φωτός στην προοπτική ανακούφισης της κοινωνίας και της οικονομίας. Υπήρχε η ανησυχία μας για την κινητικότητα κατά τις ημέρες των εορτών, αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι πολίτες συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες των ειδικών κι έτσι το μερικό άνοιγμα της αγοράς -click away, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια κλπ- και οι οικογενειακές συναθροίσεις, δεν επιβάρυναν την επιδημιολογική εικόνα», δήλωσε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νικος Παπαϊωάννου.

Δεν έχουν φανεί ακόμα οι επιπτώσεις των Θεοφανίων

Ενώ, εξηγεί ότι «εν αναμονή και των επόμενων μετρήσεων που με βεβαιότητα θα δείξουν και την όποια επίπτωση είχαν κάποια φαινόμενα συνωστισμού στον εορτασμό των Θεοφανίων, φαίνεται πως κερδήθηκε ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλης μας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας κατά το δεύτερο κύμα της».

«Αυτό που προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις είναι πως παρότι οι γιορτές έκρυβαν έναν κίνδυνο, τα μέτρα απέδωσαν. Ένα ακόμη δεδομένο είναι πως εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο διασποράς, η οποία είναι μεν διαχειρίσιμη, καθώς υπάρχει και η ανάλογη αποφόρτιση των νοσοκομείων, δεν επιτρέπει εφησυχασμό δε, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού, αλλά και τις διάφορες μεταλλάξεις του, που δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα επηρεάσουν τη μεταδοτικότητά του και αν ενδεχομένως θα φέρουν πιο κοντά ένα τρίτο κύμα επιδημιολογικής έξαρσης. Η εικόνα είναι καλή, αλλά στις συνθήκες ελλοχεύουν κίνδυνοι. Για να το πω πιο σχηματικά δεν είμαστε στο μηδέν, άρα ούτε κατά διάνοια δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε όπως τον Οκτώβρη. Σίγουρα όμως μέτρα ανακούφισης που δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα και πέτυχαν μπορούν να εξεταστούν», συμπλήρωσε ο πρύτανης.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση