Αρχική Καταστροφές WWF: Σε ποιες περιοχές αποψιλώθηκε έκταση δασών ίση με το Ιράκ

WWF: Σε ποιες περιοχές αποψιλώθηκε έκταση δασών ίση με το Ιράκ

0
Αποψίλωση ΗΠΑ
Αποψίλωση ΗΠΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Tην αποκάλυψη ότι έχουν αποψιλωθεί περί τα 430 εκατομμύρια στρέμματα δασών, δηλαδή έκταση που ισούται με μια χώρα όση είναι το Ιράκ, έκανε την Τετάρτη το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF). H καταγραφή της άνευ προηγουμένου καταστροφής, αφορά τα 24 κύρια “μέτωπα” της αποψίλωσης στον κόσμο και το διάστημα 2004 έως 2017. Ενώ, σύμφωνα με τα δεδομένα αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι το φαινόμενο εξουδετερώνει ενδεχομένως άλλες προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Στην έκθεση, αποδεικνύεται η εμπορική γεωργία ως κύρια αιτία αυτής της καταστροφής για το λόγο ότι αποψιλώνει για τις καλλιέργειες και την εκτροφή ζώων, και είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στη Νότια Αμερική. Ενώ, τα ορυχεία, αλλά και οι υποδομές, ιδιαίτερα οι οδικές, η δασική βιομηχανία και οι καλλιέργειες για προϊόντα διατροφής, κυρίως στην Αφρική, αναφέρονται επίσης ως σημαντικοί παράγοντες.

Πώς κατανέμονται οι 24 εστίες αποψίλωσης

  • 9 βρίσκονται στη Λατινική Αμερική
  • 8 στην Αφρική
  • 7 στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Σε αυτά τα μέρη συγκεντρώνεται το 52% της παγκόσμιας καταστροφής των τροπικών δασών, σύμφωνα με τη WWF..

Οι ζώνες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι:

  • η βραζιλιάνικη Αμαζονία και η περιοχή της Σεράντο στην Βραζιλία
  • η Αμαζονία της Βολιβίας
  • η Παραγουάη
  • η Αργεντινή
  • η Μαδαγασκάρη
  • η Σουμάτρα
  • το Βόρνεο

Ενδεικτικά, η βραζιλιάνικη περιφέρεια της Σεράντο, πλήττεται κυρίως από την ανάπτυξη της γεωργίας και έχει χάσει 30 εκατομμύρια στρέμματα δάσους στο διάστημα από το 2004 έως το 2017, ενώ από το έτος 2000 έχει εξαφανισθεί άνω του 30% της συνολικής δασικής επιφάνειας.

Ό,τι απέμεινε πλήττεται – Ασθένειες μεταφέρονται στον άνθρωπο

γεωργία - Μαδαγασκάρη
γεωργία – Μαδαγασκάρη

Υπογραμμίζεται δε, ότι το 45% των δασών που έχουν απομείνει σ’ αυτές τις 24 ζώνες, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν κατατεμαχιστεί, πράγμα που τα καθιστά περισσότερο ευάλωτα, ιδιαίτερα στις πυρκαγιές, οι οποίες ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες δεκαετίες.

Η κατάσταση αυτή όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τα ευάλωτα οικοσυστήματα που φιλοξενούν τα δάση και συνεπώς τις κατοικίες πολυάριθμων ειδών, αλλά και ευνοεί τις επαφές ανάμεσα σε άγρια είδη και ανθρώπους με αποτέλεσμα το πέρασμα στον άνθρωπο ασθενειών ζωικής προέλευσης –ζωονόσων-, όπως φάνηκε ότι έγινε και με την πανδημία της Covid-19.

Άνθρακας που δεσμευόταν από τα δάση απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα

Τα δάση που χάθηκαν αποτελούσαν σημαντικές αποθήκες άνθρακα, επιτρέποντας την απορρόφηση όγκου αερίων από την ανθρώπινη δραστηριότητα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μαζί τους χάθηκαν κι αυτές.

Στην έκθεση γίνεται σύσταση αποφυγής ζωϊκών πρωτεινών στη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού και γενικότερα προϊόντων που ευνοούν το φαινόμενο, ενώ καλούνται τα κράτη να υπερασπιστούν τα διακαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών.

«Η κακή διαχείριση των παγκόσμιων δασών ευνοεί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφανίζει τη βιοποικιλότητα, καταστρέφει ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα και πλήττει την επιβίωση και την ευημερία τοπικών κοινοτήτων και κοινωνιών γενικότερα», επισημαίνει ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής του WWF.

Να σημειωθεί , ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, προειδοποιούσε ότι τα δάση είχαν χάσει «σχεδόν 1 δισεκατομμύριο στρέμματα» μέσα σε 20 χρόνια στον πλανήτη με αποτέλεσμα να αποτελούν το 31,2% (41 δισεκ. στρέμματα) της γήινης επιφάνειας το 2020, από 31,5% που ήταν το 2010 και 31,9% το 2000.

Διαφήμιση