Αρχική COVID-19 Συγγενείς θυμάτων κορονοϊού κατηγορούν τις κινεζικές αρχές για πιέσεις εναντίων τους

Συγγενείς θυμάτων κορονοϊού κατηγορούν τις κινεζικές αρχές για πιέσεις εναντίων τους

0
Γουχάν

Σύνταξη: ecozen.gr

Δωροδοκίες και εκφοβισμοί καταγγέλλονται από συγγενείς ατόμων που νόσησαν από κορονοϊό, οι οποίοι διατείνονται ότι τους ασκήθηκαν από τις κινεζικές Αρχές προκείμενου να μην μιλήσουν στους αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ξεκινούν αύριο τις έρευνές τους στη Γουχάν.

Ξεκινούν οι διαδικασίες διερεύνησης της πανδημίας από τον ΠΟΥ

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι, αύριο, ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα ξεκινήσουν μία διαδικασία διερεύνησης της προέλευσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Γουχάν, στην πόλη όπου ξεκίνησαν όλα πριν από περισσότερο από έναν χρόνο.
Οι ερευνητές έχουν φτάσει στην πόλη ήδη από τις 14 Ιανουαρίου, αλλά έμειναν δύο εβδομάδες σε καραντίνα.
Έτσι, αύριο Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, οι ειδικοί του ΠΟΥ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις έρευνές τους επί του πεδίου.

Το Πεκίνο αρνείται ότι η Κίνα είναι το σημείο “κλειδί” όπου ξεκίνησε η πανδημία

Ωστόσο, την ίδια στιγμή το Πεκίνο προσπαθεί να πείσει ολόκληρο τον κόσμο, ότι η πανδημία δεν είχε ως σημείο αφετηρίας την Κίνα, άλλα ότι ίσως με κάποιον τρόπο να εισήχθη εν τέλη στην χώρα.

Συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν τις αρχές τις Κίνας

Μέσα σε αυτή τις συνθήκες και κάτω από αυτό το πλαίσιο συγγενείς των θυμάτων του κορονοϊού κατηγορούν το κομμουνιστικό καθεστώς ότι τους αποτρέπει από το να έρθουν σε επικοινωνία και επαφή με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες.
Σημειώνεται ότι, ότι την προηγούμενη χρονιά οι συγκεκριμένες οικογένειας, είχαν συγκεντρωθεί και ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις στους τοπικούς αξιωματούχους που υποτίμησαν τη σοβαρότητα της επιδημίας. Μάλιστα, είναι γεγονός ότι τελικώς τιμωρήθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι που αποκάλυψαν τι συμβαίνει.

Μάτια οι συγγενείς των θυμάτων προσπάθησαν να ζητήσουν τη βοήθεια της δικαιοσύνης, καθώς απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.

Πίεση από τις κινεζικές Αρχές

Μετά την άφιξη των διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα, οι συγγενείς των θυμάτων αναφέρουν ότι οι πιέσεις από τις αρχές κορυφώνονται.

Μάλιστα, είναι γεγονός ότι οι περίπου 100 γονείς θυμάτων που αντάλλασσαν μηνύματα στην εφαρμογή WeChat, μία ιδιαίτερα δημοφιλής εφαρμογή στην Κίνα, αποκλείστηκαν πριν από δέκα μέρες από τον ιστότοπο, όπως ανέφερε ο Ζανγκ Χάι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος.

«Αυτό δείχνει ότι οι αρχές ανησυχούν. Φοβούνται ότι αυτές οι οικογένειες θα επικοινωνήσουν με τους ειδικούς του ΠΟΥ», τονίζει ο 51χρονος άνδρας, ο πατέρας του οποίου πέθανε στην αρχή της πανδημίας. Σημειώνεται, ωστόσο ότι ο θάνατός του δεν συνδέεται επισήμως με την covid-19, καθώς τότε δεν γίνονταν πολλά τεστ.

Στη συνέχεια μάλιστα προσθέτει: «Όταν ο ΠΟΥ έφτασε στην Γουχάν, η ομάδα διαλύθηκε με τη βία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι χάσαμε την επαφή με πολλά μέλη».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παρόμοια περιστατικά με αυτό στο WeChat, συμβαίνουν τακτικά, όταν αφορά περιεχόμενο ευαίσθητο για το καθεστώς.

Συγγενείς θυμάτων κατηγορούν για ψευδή στοιχεία

Στην Γουχάν έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας, 3.900 θάνατοι.

Ωστόσο, ήδη από την άνοιξη η χώρα κινείται σε καλά πανδημικά επίπεδα καθώς έχει κατορθώσει να εξαλείψει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό αν και τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκαν κάποιες εστίες σε μερικές επαρχίες.

Σημειώνεται ότι με λιγότερους από 90.000 ασθενείς με covid-19, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, η Κίνα απέχει πολύ από τους απολογισμούς άλλων χωρών.

Εδώ όμως έρχεται η κατηγορία συγγενών θυμάτων οι οποίοι αμφισβητούν τους αριθμούς αυτούς. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι υπάρχουν κρούσματα τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που υπέκυψαν στις πιέσεις των αρχών.

Την θεωρία έρχεται να επιβεβαιώσει μία συνταξιούχος, η οποία ισχυρίζεται ότι η κόρη της πέθανε από κορονοϊό τον Ιανουάριο του 2019. Η ίδια περιγράφει μάλιστα την εμπειρία της εξηγώντας ότι την κάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές για να της πουν «να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, ούτε να επιτρέψει να την εκμεταλλευθούν».

«Μετά από αυτό ήρθαν στο σπίτι μου χθες και μου είπαν το ίδιο τροπάρι και μου έδωσαν 5.000 γιούαν (640 ευρώ) για την απώλειά μου», υπογράμμισε.

Ο Ζανγκ Χάι κάνει έκκληση στους ειδικούς του ΠΟΥ να έχουν «τη γενναιότητα» να συναντηθούν με τις οικογένειες, καθώς όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, οι μαρτυρίες των οικογενειών για την έκρηξη του ιού στην Γουχάν ενδέχεται να βοηθήσει τους διεθνείς ερευνητές.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here