Αρχική Περιβάλλον Το φαινόμενο που οδηγεί σε επέκταση του Ατλαντικού ωκεανού

Το φαινόμενο που οδηγεί σε επέκταση του Ατλαντικού ωκεανού

0
Ατλαντικός ωκεανός
Διαφήμιση

Η έκταση των ωκεανών δεν μένει σταθερή. Οι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν ότι ο Ατλαντικός Ωκεανός αυξάνεται αρκετά εκατοστά κάθε χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή ο Ειρηνικός συρρικνώνεται. Ποιο φαινόμενο όμως, είναι υπεύθυνο για αυτές τις αλλαγές μεγέθους;

Ο υπεύθυνος της μετατόπισης

Αυτή λοιπόν η μετατόπιση των ωκεανών οφείλεται στη συνεχιζόμενη κίνηση των τεκτονικών πλακών της Γης, καθώς οι πλάκες κάτω από την Αμερική απομακρύνονται από αυτές που βρίσκονται κάτω από την Ευρώπη και την Αφρική.

Η μελέτη

Οι βαθιές, γεωφυσικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το επικό φαινόμενο δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, οι ερευνητές τώρα μπορεί να έχουν εντοπίσει έναν σημαντικό παράγοντα στο τι είναι αυτό που συμβαίνει.

Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι κορυφογραμμές του μεσαίου ωκεανού, ορεινοί σχηματισμοί που αναδύονται κατά μήκος του θαλάσσιου πυθμένα μεταξύ τεκτονικών πλακών, θα μπορούσαν να εμπλακούν περισσότερο στη μεταφορά υλικού μεταξύ του άνω και κάτω μανδύα κάτω από τον φλοιό της Γης από ό, τι είχαμε συνειδητοποιήσει προηγουμένως.

“Οι πλάκες βύθισης και τα αυξανόμενα λοφία γίνονται γενικά αποδεκτά ως τοποθεσίες μεταφοράς, ενώ οι κορυφογραμμές του μεσαίου ωκεανού δεν θεωρούνται τυπικά ότι παίζουν κάποιο ρόλο”, εξηγεί μια ομάδα με επικεφαλής τον σεισμολόγο Matthew Agius από το Πανεπιστήμιο του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Ωστόσο, οι αυστηροί περιορισμοί από τις επιτόπιες μετρήσεις στις κορυφογραμμές έχουν αποδειχθεί προκλητικοί”, προσθέτει.

Η καταγραφή των σεισμικών κινήσεων

Για να κατανοήσουν ακριβώς τι συμβαίνει, οι ερευνητές ανέπτυξαν 39 σεισμόμετρα τα οποία τοποθέτησαν κατά μήκος του πυθμένα του Ατλαντικού, έτσι ώστε να καταγράψουν τις σεισμικές κινήσεις κάτω από το Mid-Atlantic Ridge, το όριο κορυφογραμμών που χωρίζει τεκτονικά την Αμερική από την Ευρώπη και την Αφρική.

Η ομάδα κατόρθωσε να απεικονίσει τις κινήσεις των πλακών πολύ βαθιά, όπως σε 660 χιλιόμετρα (410 μίλια) κάτω από την επιφάνεια.

“Οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν μεταφορά υλικού από το κάτω στο ανώτερο μανδύα – είτε συνεχές είτε διάτρητο – που συνδέεται με το Mid-Atlantic Ridge”, εξηγούν οι ερευνητές.

“Δεδομένου του μήκους και της μακροζωίας του συστήματος κορυφογραμμής του μεσαίου ωκεανού, αυτό συνεπάγεται ότι η μεταφορά ολόκληρου μανδύα μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως,” προσθέτουν.

Ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι οι κορυφογραμμές του μεσαίου ωκεανού συνέβαλαν στο φαινόμενο της εξάπλωσης του θαλάσσιου πυθμένα, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι συνολικές διεργασίες εκτείνονται πολύ βαθύτερα στη Γη από ό,τι είχε μετρηθεί προηγουμένως.

Πηγή: sciencealert.com

 

Διαφήμιση