Αρχική Special Topics Πώς τα επίπεδα σιδήρου επηρεάζουν τη διάρκεια της ζωής

Πώς τα επίπεδα σιδήρου επηρεάζουν τη διάρκεια της ζωής

0
μακροζωία
Διαφήμιση

Τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα θα μπορούσαν να “παίξουν” σημαντικό ρόλο και να επηρεάσουν τη διάρκεια της ζωής μας, σύμφωνα με μία μαζική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο εύρος ατόμων, καλύπτοντας γενετικές πληροφορίες περισσότερων από 1 εκατομμύριο ανθρώπων σε τρεις δημόσιες βάσεις δεδομένων.

Μάλιστα, η έρευνα επικεντρώθηκε σε τρία βασικά μέτρα γήρανσης:

  • το προσδόκιμο ζωής
  • τα χρόνια που ζούσαν χωρίς ασθένειες (healthspan)
  • την μακροζωία 

Ο ρόλος της γενετικής

Κατά την διάρκεια της ανάλυσης αποδείχθηκε ότι 10 βασικές περιοχές του γονιδιώματος σχετίζονται με τα παραπάνω μέτρα μακροζωίας, όπως και τα γονιδιακά σύνολα που συνδέονται με τον τρόπο που το σώμα μεταβολίζει το σίδηρο.

Δηλαδή, η υπερβολική ποσότητα σιδήρου στο αίμα φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου νωρίτερα.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από αυτά τα ευρήματα, καθώς ανακαλύφθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα μειώνουν τα υγιή χρόνια ζωής μας και η διατήρηση αυτών των επιπέδων θα μπορούσε να αποτρέψει βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία», δήλωσε ο αναλυτής δεδομένων Paul Timmers, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να μειώσουν την προκατάληψη και να προσπαθήσουν να συμπεράνουν την αιτιότητα στα δεδομένα, οι ερευνητές  χρησιμοποίησαν μια στατιστική τεχνική, που ονομάζεται Μεντελιανή τυχαιοποίηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γενετική θεωρείται ότι επηρεάζει περίπου το 10% της διάρκειας της ζωής και της υγείας.

Αυτό μπορεί όμως να κάνει δύσκολη την επιλογή των γονιδίων που εμπλέκονται με άλλους παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ.

Έχοντας αυτό υπόψη, ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της νέας μελέτης είναι το τεράστιο μέγεθος και το εύρος της.

Πέντε από τους γενετικούς δείκτες που εντόπισαν οι ερευνητές δεν είχαν επισημανθεί στο παρελθόν, ως σημαντικοί σε επίπεδο γονιδιώματος. Ωστόσο, ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των APOE και FOXO3, είχαν χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως σημαντικά για τη διαδικασία γήρανσης και την ανθρώπινη υγεία.

Φάρμακα για την μείωση σιδήρου στο αίμα

Παρόλο που η διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ του μεταβολισμού του σιδήρου και της διάρκειας της ζωής βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, υπάρχουν κάποια φάρμακα για την μείωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα. Τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν πιθανά να μας χαρίσουν επιπλέον χρόνια ζωής.

Ο ρόλος της διατροφής

Ο σίδηρος στο αίμα δεν ελέγχεται μόνο από τους γενετικούς δείκτες. Μάλιστα, η διατροφή είναι αυτή που παίζει κυρίαρχο ρόλο, και ήδη έχει συνδεθεί με μία σειρά ασθενειών που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και του ήπατος.

Συμπερασματικά, οι μεγάλες ποσότητες σιδήρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν την διάρκεια ζωής και την ποιότητα της.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση