Αρχική Ζώα Μπορούνε οι σκύλοι να αισθανθούν τα συναισθήματα μας; – Τι δείχνει μία...

Μπορούνε οι σκύλοι να αισθανθούν τα συναισθήματα μας; – Τι δείχνει μία μελέτη χασμουρητών

0
χασμουρητό σκύλου
Διαφήμιση

Ο σκύλος είναι ένα από τα αγαπημένα και πιο αξιολάτρευτα κατοικίδια, ενώ μάλιστα θεωρείται και ο “καλύτερος φίλος του ανθρώπου”. Οι ιδιοκτήτες σκύλων ισχυρίζονται ότι τα κατοικίδια ζώα τους είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα τους και αυτό είναι κάτι που δίνει στη σχέση ανθρώπου και σκύλου μεγαλύτερη αξία. Ωστόσο, μπορούν τελικά οι σκύλοι να αισθανθούν τα συναισθήματα του ιδιοκτήτη τους; Τι δείχνει μία μελέτη χασμουρητών;

Η μελέτη χασμουρητών

Μία νέα μελέτη δείχνει ότι οι σκύλοι χασμουριούνται περισσότερο όταν βλέπουν τον ιδιοκτήτη τους να χασμουριέται, παρά όταν βλέπουν έναν ξένο.

Αυτή η μελέτη χασμουρητών, υποδηλώνει ότι τα σκυλιά είναι «συναισθηματικά συνδεδεμένα» με τους ανθρώπους, όπως δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Teresa Romero, του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι τα σκυλιά μερικές φορές χασμουριούνται όταν βλέπουν τους ανθρώπους να το κάνουν. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν αυτό είχε να κάνει με μία μορφή ενσυναίσθησης ή κάποιας ήπιας πίεσης, καθώς το χασμουρητό μπορεί να προκληθεί και από άγχος.

Έτσι λοιπόν, η Teresa Romero και η ομάδα της δημιούργησαν ένα πείραμα. Στο πείραμα αυτό έβαλαν 25 σκυλιά να παρακολουθούν τόσο τους ιδιοκτήτες τους όσο και τους ξένους να χασμουριούνται ή να προσποιούνται ότι χασμουριούνται.

ενσυναίθηση

Πως το χασμουρητό αποδεικνύει την ενσυναίσθηση των σκύλων απέναντι στους ανθρώπους

Οι ερευνητές απέκλεισαν ότι το χασμουρητό προκαλείται στους σκύλους λόγο άγχους, καθώς δεν παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στους καρδιακούς τους παλμούς των σκύλων, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 7 Αυγούστου στο περιοδικό PloS ONE.

Μάλιστα, ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά χασμουριόντουσαν πολύ περισσότερο όταν έβλεπαν τους ιδιοκτήτες τους να το κάνουν και πολύ λιγότερο όταν έβλεπαν ψεύτικα χασμουρητά.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει την μεταδοτικότητα του χασμουρητού μεταξύ διαφορετικών ειδών, σημείωσε η Elisabetta Palagi, του Ινστιτούτου Γνωστικών Επιστημών και Τεχνολογιών στη Ρώμη.

“Αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας εξημέρωσης”, δήλωσε η Palagi, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Για άλλη μια φορά», τόνισε, η μελέτη «καταδεικνύει ότι τα σκυλιά είναι ικανά να έχουν ενσυναίσθηση απέναντι στους ανθρώπων».

Πηγή: nationalgeographic.com

Διαφήμιση