Αρχική COVID-19 Πιερρακάκης: Το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά...

Πιερρακάκης: Το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά – Θεοδωρίδου: Βήμα προόδου το άνοιγμα της πλατφόρμας

0
ενημέρωση υγείας
Εικόνα: ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISS
Διαφήμιση

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα εμβολιασμών για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών και η Μαρία Θεοδωρίδου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών χαρακτηρίζει το βήμα αυτό ως βήμα προόδου. Παράλληλα, την διαδικασία λειτουργίας της πλατφόρμας, εξηγεί κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι σήμερα στις 17:00 πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί σε 4.000 πολίτες.

“Η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα άτομα άνω των 85 ετών”

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας και με αφορμή το άνοιγμα πλατφόρμας εμβολιασμών των άνω των 85, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε τους λόγους για τους οποίους δόθηκε προτεραιότητα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα: «Η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα άτομα άνω των 85 ετών, τα άτομα που μπήκαν στα νοσοκομεία και μεγάλο ποσοστό αυτών δεν βγήκε».

Σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών, μετά τους υγειονομικούς και τα άτομα στα κέντρα φροντίδας, ακολουθούν οι άνω των 85 ετών, όπως υπογράμμισε η Θεοδωρίδου.

Η χορήγηση δύο δόσεων είναι σημαντική

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης η Θεοδωρίδου υπογράμμισε τη σημασία χορήγησης δύο δόσεων του εμβολίου, τονίζοντας ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που φέρνει το αντιγόνο του εμβολίου και έτσι αναπτύσσονται αντισώματα, ενώ η δεύτερη εγκαθιστά περισσότερη ανοσία.

Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Οι δύο δόσεις στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση».

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι η διαδικασία του εμβολιασμού κυλάει σταθερά ενώ αναμένεται να επιταχυνθεί στο κοντινό διάστημα.

Περισσότεροι από 4.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί

Η διαδικασία εμβολιασμού στη χώρα μας έχει ξεκινήσει και μέχρι σήμερα στις 17:00 έχουν εμβολιαστεί 4.000 πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης υγείας.

Έτσι, μέχρι στιγμής η εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού ανέρχεται σε 0,46%.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας αντιστοιχεί το 2,36% των ευρωπαϊκών εμβολίων, κάτι που καθορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό.

Μάλιστα δήλωσε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει 26 εκατομμύρια δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων πολιτών.

Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής εμβολίων:

Pfizer:

  • 427.050 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου
  •  362.700 μέχρι τέλη Φλεβάρη
  • 558.000 δόσεις μέχρι τον Μάρτιο

Moderna:

  •  20.000 δόσεις εντός Ιανουαρίου
  • 115.000 τον Φεβρουάριο
  • 105.000 τον Μάρτιο

AstraZeneca:

  • πάνω από 400.000 δόσεις τον Φεβρουάριο

Johnson and Johnson:

  • σε περίπτωση που λάβουν το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ

Άνοιξαν οι πλατφόρμες των ραντεβού εμβολιασμών για των άνω των 85

Από σήμερα το απόγευμα τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, των ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η δεύτερη φάση εμβολιασμών, η οποία αφορά τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών ξεκινάει από τις 20 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης,  παρουσίασε την πλατφόρμα κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, αναφέροντας ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να κλειστεί με τους εξής τρόπους:

  • σε φαρμακείο
  • στα ΚΕΠ
  • μέσω της άυλης συνταγογράφησης
  • μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr

Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του Γενάρη αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 100.000, από τους 520.000 που είναι το σύνολο αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Για να ελέγξουν οι πολίτες εάν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κάνουν τα εξής:

  • Να εισάγουν τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (SMS) στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Η διαδικασία για τα ραντεβού

Όσοι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν αυτόματα μήνυμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού. Μετά τη λήψη του sms το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού.

Πώς επιβεβαιώνεται το ραντεβού:

  • Οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν με τα στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Ή να επιβεβαιώσουν το προτεινόμενο ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Εάν κάποιος πολίτης δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία θα πρέπει να απευθυνθεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία για να τον βοηθήσουν να ολοκληρώσει την διαδικασία.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πολίτης θα λάβει κάποιο κωδικό (αριθμός ή QR code). Με αυτόν τον αριθμό ή το QR code θα πάει στο κέντρο εμβολιασμού.

Επιπλέον, τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, οι πολίτες θα λαμβάνουν email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα του ραντεβού. Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται SMS από τον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034 για τη δεύτερη φάση εμβολιασμών, με τους αιτούντες να λαμβάνουν τα πρώτα μηνύματα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση