Αρχική Πολιτισμός Σπάνια έργα ζωγραφικής με αφορμή την επέτειο 700 ετών από το θάνατο...

Σπάνια έργα ζωγραφικής με αφορμή την επέτειο 700 ετών από το θάνατο του Δάντη

0
Φωτό: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται φέτος σε πάνω από 70 ιταλικές πόλεις και χωριά, με αφορμή τη συμπλήρωση 700 χρόνων από τον θάνατο του Δάντη (Dante Alighieri) το 1321, ο οποίος τιμάται ως πατέρας της ιταλικής γλώσσας. Ενώ, εντυπωσιάζει η εικονική έκθεση του Μουσείου Le Gallerie Degli Uffizi στη Φλωρεντία, με ορισμένα έργα που ελάχιστοι μελετητές είχαν την ευκαιρία μόνο να δουν και που ταυτόχρονα αποτελεί μία από τις πρώτες σχετικές εκδηλώσεις για τον σπουδαίο Ιταλό.

Συγκεκριμένα, το μουσείο τιμά τον ποιητή παρουσιάζοντας σε εικονική έκθεση έργα ζωγραφικής που σπάνια βλέπει ανθρώπινο μάτι, εμπνευσμένα από τη «Θεία Κωμωδία», η οποία θεωρείται πλέον ένα από τα σημαντικότερα έργα λογοτεχνίας όλων των εποχών.

Στον ιστότοπο του μουσείου παρουσιάζονται 88 “εικονογραφήσεις” που ολοκληρώθηκαν μεταξύ 1586 και 1588 από τον αναγεννησιακό ζωγράφο Federico Zuccari κατά τη διάρκεια διαμονής του στην Ισπανία. Ο μανιεριστής Zuccari είναι σήμερα πιο γνωστός για τις νωπογραφίες του στον τρούλο της Santa Maria del Fiore στη Φλωρεντία. Ενώ, μετά τον θάνατό του το 1609, οι ζωγραφιές για τη «Θεία Κωμωδία» πέρασαν αρχικά στην κατοχή των Ορσίνι, οικογένειας ευγενών για την οποία ο ίδιος είχε εργαστεί, με τους Μεδίκους να γίνονται οι αμέσως επόμενοι ιδιοκτήτες. Ενώ, έγιναν μέρος της συλλογής του Uffizi, το 1738.

Να σημειωθεί ότι η 600ή επέτειος της γέννησης του Dante Alighieri, είχε συμπέσει με την ενοποίηση της Ιταλίας και ήταν αφορμή επιλογής έργων για πρώτη φορά στη Φλωρεντία, το 1865.

Έργα που που αποκαλύπτονται κάθε 5 χρόνια και υπό ειδικές συνθήκες

Ενώ, το 1993, εκτέθηκαν ξανά σε έκθεση στο Abruzzo και λόγω της εύθραυστης κατάστασής στην οποία βρίσκονταν, τα έργα μπορούν να βγουν από τις ειδικές θήκες τους χωρίς φως και με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία κάθε πέντε χρόνια σύμφωνα με τον διευθυντή του Uffizi, Eike Schmidt. Μάλιστα τόνισε ότι πολλά από αυτά τα “έχουν δει μόνον λίγοι μελετητές”! Τώρα, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ολόκληρη η συλλογή.

Η εικονική έκθεση ακούει στο όνομα «A riveder le stelle (Να δεις ξανά τ’ αστέρια), άμεση αναφορά στην τελευταία και διάσημη φράση από την Κόλαση του Δάντη. Ενώ, την πρωτοχρονιά ανακοινώθηκε ότι το show υψηλής ανάλυσης φωτογραφιών των έργων του Federico Zuccari θα είναι διαθέσιμο “δωρεάν, οποιαδήποτε ώρα, σε όλους“.

Να σημειωθεί ότι αρχικά, τα έργα αυτά ήταν δεμένα σε έναν τόμο, και κάθε έργο ήταν απέναντι από τον στίχο που αυτό εικονογραφούσε. Στον ιστότοπο τώρα συνοδεύονται από τις αρχικές λεζάντες τους στα ιταλικά, αλλά θα υπάρχει και αγγλική μετάφραση σύμφωνα με το μουσείο.

Διαφήμιση