Αρχική COVID-19 Πληθαίνουν οι φωνές υπέρ του εμβολιασμού – Ποιοι ζητούν να εμβολιαστούν άμεσα

Πληθαίνουν οι φωνές υπέρ του εμβολιασμού – Ποιοι ζητούν να εμβολιαστούν άμεσα

0
οδοντίατροι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Η πρώτη εβδομάδα της Νέας Χρονιάς ξεκίνησε με την έντονη διαμαρτυρία υγειονομικών και συγκεκριμένα Οδοντιάτρων αλλά και Φυσικοθεραπευτών να μπει σε πρώτη προτεραιότητα ο εμβολιασμός τους. Επ΄ αυτού μάλιστα έχουν σταλεί και οι σχετικές επιστολές προς τους αρμόδιους.

Τι λένε οι Οδοντίατροι

Επιστολή προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απέστειλε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των Οδοντιάτρων της χώρας, κατά του νέου κορoνοϊού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι Οδοντίατροι που εργάζονται με «πρωτόκολλο αυξημένης επαγρύπνησης» βρίσκονται ψηλά στη λίστα μεταξύ των υγειονομικών που κινδυνεύουν να νοσήσουν από κορoνοϊό κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Λόγω της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια της εργασίας και της εγγύτητας με το πρόσωπο των ασθενών, οι Οδοντίατροι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και για αυτό το λόγο ζητούν από την πολιτεία να ενταχθούν κατά προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Οδοντιάτρων επιθυμεί να εμβολιαστεί

«Έχουμε φτάσει στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης κατά του κορoνοϊού με την έναρξη των εμβολιασμών», σημειώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης και προσθέτει ότι «οι Έλληνες Οδοντίατροι πιστεύουν ότι το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού μπορεί να σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και θέλουν να εμβολιαστούν άμεσα».

Επείγον αίτημα προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απέστειλε ο Π. Σ.Φ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.), οι φυσικοθεραπευτές έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με ποικιλία περιστατικών όλων των ηλικιών, με υποκείμενα νοσήματα και με ύπαρξη συννοσηρότητας, σε οποιοδήποτε περιβάλλον εργασίας και αν εργάζονται (ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας Π.Φ.Υ ή κατ’ οίκον θεραπείες).

Ενδεικτικό της συχνότητας των επαφών των φυσικοθεραπευτών με τους ασθενείς και συνεπώς της αυξημένης επικινδυνότητας για μόλυνσή τους από τον κορονοϊό, είναι πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τα 2.450 εργαστήρια φυσικοθεραπείας και οι φυσικοθεραπευτές κατ΄οίκον, που έχουν ενταχθεί στη συλλογική σύμβαση που έχει συνάψει ο Π.Σ.Φ. με τον ΕΟΠΥΥ, πραγματοποίησαν, μόνο τον Οκτώβριο του 2020, 496.000 συνεδρίες φυσικοθεραπείας.

Όπως αναφέρει ο Π.Σ.Φ. στην επιστολή του, η κάθε συνεδρία σημαίνει παραμονή του ασφαλισμένου στον χώρο του εργαστηρίου φυσικοθεραπείας από 30 έως 45 λεπτά ή και περισσότερο, ενώ στο χρονικό διάστημα της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός συνεδριών αφορούν ασθενείς που νόσησαν από CoVid-19 και χρειάζονται αποκατάσταση (κυρίως κινητική αποκατάσταση και αναπνευστική φυσικοθεραπεία).

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε ότι: “Ο Π.Σ.Φ θεωρεί ότι οι φυσικοθεραπευτές θα πρέπει πρωτίστως να είναι καλά θωρακισμένοι απέναντι στη νέα λοίμωξη, για την προστασία των ίδιων, των ασθενών τους και κατά συνέπεια της Δημόσιας Υγείας και ακολούθως, να λειτουργούν ως καλό παράδειγμα εφαρμογής των θεσπισμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση