Αρχική COVID-19 Pfizer/BioNTech: Ποια η αποτελεσματικότητα του κατά του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού

Pfizer/BioNTech: Ποια η αποτελεσματικότητα του κατά του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού

0
Νεότερα δεδομένα για την εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το τελευταίο διάστημα έχει επέλθει μεγάλη αναστάτωση, στην ήδη υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού, με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, να δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Μία ευχάριστη είδηση ωστόσο, έρχεται να δώσει μία νότα αισιοδοξίας, καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Science», το εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNTech διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του απέναντι στο «βρετανικό» στέλεχος του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Μάλιστα, οι επιστήμονες απομόνωσαν τα αντισώματα από τον ορό του αίματος 40 ανθρώπων, στους οποίους είχαν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech με διαφορά 21 ημερών μεταξύ τους. Αποδείχτηκε ότι τα αντισώματα είχαν την ικανότητα να εξουδετερώσουν το «βρετανικό» στέλεχος Β.1.1.7 (ή VOC 202012/01) του ιού.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισαν, η εμβολιαστική ανοσία έναντι της νέας πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού είναι ανάλογη εκείνης έναντι του αρχικού στελέχους στη Γουχάν της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι, το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε εντοπιστεί κατά την διάρκεια των δοκιμών του, ότι είχε 95% αποτελεσματικότητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν και μία ομάδα ερευνητών έλεγξαν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων τόσο έναντι του αρχικού «κινεζικού» όσο και του «βρετανικού» στελέχους και βρήκαν «ελαφρώς μειωμένη», αλλά κατά βάση παρόμοια, εξουδετερωτική δράση του εμβολίου απέναντι στο πιο πρόσφατο στέλεχος.

Για τον λόγο αυτό οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο έχει την δυνατότητα να προστατέψει από το μεταλλαγμένο στέλεχος.

«Η προετοιμασία για μια πιθανή αλλαγή στο εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι συνετή. Η προσαρμογή του εμβολίου σε ένα νέο στέλεχος του ιού διευκολύνεται από την ευελιξία της τεχνολογίας mRNA στα εμβόλια», υπογραμμίζουν ωστόσο.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση