Αρχική COVID-19 Πάνω από 600 δημοσιογράφοι νεκροί σε όλο τον κόσμο από COVID-19

Πάνω από 600 δημοσιογράφοι νεκροί σε όλο τον κόσμο από COVID-19

0
κορονοϊός δημοσιογράφοι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο είναι θύματα του COVID-19. Στον τραγικό αυτό απολογισμό της πανδημίας, τα 90 από τα θύματα είναι στην Ευρώπη.

“Οι δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της πανδημίας από το ξέσπασμά της. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων έρευνα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Press Emblem Campaign (PEC).

Η συνεχής κάλυψη της επίδρασης της στις ζωές των ανθρώπων έχει αρνητικές συνέπειες και στη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία”.

Η Press Emblem Campaign (PEC) έκανε έρευνα σχετικά με τα καταγεγραμμένα θύματα του Covid-19 στον δημοσιογραφικό χώρο. Και τα στοιχεία της έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).

Όπως υπογραμμίζεται από την ΕΟΔ “πρέπει να εφαρμοστούν σαφείς οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων”.

κορονοϊός δημοσιογράφοι

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΟΔ

Στους 90 οι θάνατοι των δημοσιογράφων από COVID-19 στην Ευρώπη

“Η μη κυβερνητική οργάνωση Press Emblem Campaign (PEC), που εδρεύει στη Γενεύη, ανακοίνωσε χθες ότι περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους από COVID-19, σε 59 χώρες ανά τον κόσμο, από τον Μάρτιο του 2020.

Στην Ιταλία τα περισσότερα θύματα

Στην Ευρώπη, ο θλιβερότερος απολογισμός συναντάται στην Ιταλία με 40 επιβεβαιωμένα θύματα του ιού μέσα στο έτος.

Ακολουθεί η Τουρκία με 17, η Μεγάλη Βρετανία με 13, η Ρωσία με 8, η Ισπανία με 6 και η Γαλλία με 5.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ.

Η PEC ταυτοποίησε τουλάχιστον έναν θάνατο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως η Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Ελβετία.

Μία εκ των θυμάτων ήταν η Ιταλίδα δημοσιογράφος Livia Giustolisi, η κινητήριος δύναμη πίσω από το ιστορικό βραβείο «Δικαιοσύνης και Ελευθερίας Franco Giustolisi».

Ένα ορόσημο της ερευνητικής δημοσιογραφίας, το οποίο πήρε το όνομά του από τον πατέρα της. Έναν επαγγελματία που αντιμετώπιζε με το ίδιο πάθος τη δημοσιογραφία, όπως εκείνη.

Διαβάστε επίσης:  ΠΟΥ: H Covid-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

κορονοϊός δημοσιογράφοι

Οι δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της πανδημίας από το ξέσπασμά της.

Η συνεχής κάλυψη της επίδρασής της στις ζωές των ανθρώπων έχει αρνητικές συνέπειες και στη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία.

Είτε λόγω της κατ’ οίκον απομόνωσης, λόγω της τηλεργασίας, είτε λόγω της έκθεσής τους στον ιό την ώρα του ρεπορτάζ.

Επίσης, έχουν στοχοποιηθεί, καταπιεστεί και φυλακιστεί, σε μια προσπάθεια χαλιναγώγησης της δημόσιας κριτικής στα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τον κορωνοϊό.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δημοσιογράφοι αποτελούν μία ιδιαιτέρως ευάλωτη ομάδα. Της οποίας οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής έχουν διακοπεί, ενώ παραμένει υπεύθυνη για την παροχή σωτήριων πληροφοριών για την υγεία του κοινού.
Διαδίδοντας τις σωστές πληροφορίες και πατάσσοντας την παραπληροφόρηση για τον ιό.

«Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι σίγουρα υψηλότερος. Καθώς δεν διευκρινίζεται πάντοτε η αιτία θανάτου των δημοσιογράφων. Και αυτό είναι ανησυχητικό» δήλωσε η διευθύντρια της ΕΟΔ Renate Schroeder.

κορονοϊός δημοσιογράφοι

Να εφαρμοστούν σαφείς οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων

«Είναι απαραίτητο οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ να εφαρμόσουν σαφείς οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Εντός και εκτός της αίθουσας σύνταξης. Το τέλος της πανδημίας ακόμα αργεί».

Ιδανικά αυτά τα πρωτόγνωρα τραυματικά και στρεσογόνα γεγονότα καλούν για μια πολιτισμική αλλαγή. Ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη συναισθηματική και ιατρική στήριξη για την ασφάλεια των δημοσιογράφων εν μέσω της πανδημίας. Ακόμη κι αν ο ορισμός του χώρου εργασίας είναι πλέον ευρύτερος.

Οι κυβερνήσεις επιβάλλεται να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλείας. Όπως την ευαισθητοποίηση του κοινoύ, την ενδυνάμωση των δομών και το σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Επίσης η PEC προτείνει ως μέτρο στήριξης την κατοχύρωση της άμεσης πρόσβασης των ρεπόρτερ στο εμβόλιο κατά του COVID-19, εφόσον οι ίδιοι το ζητήσουν”.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαβάστε επίσης:  ΠΟΥ: H Covid-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ ανατολή του ήλιου στην Αθήνα μαγεύει το κινεζικό κοινό και προβάλει την Ελλάδα
Επόμενο άρθροΒιώσιμες πόλεις στην Ιαπωνία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ