Αρχική COVID-19 Είναι οι ιατρικές μάσκες καλύτερες από τις υφασμάτινες; – Τι προβλέπει ο...

Είναι οι ιατρικές μάσκες καλύτερες από τις υφασμάτινες; – Τι προβλέπει ο ΕΟΔΥ

0
μάσκα προστασίας

Σύνταξη: ecozen.gr

Αντιμετωπίζοντας νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού και την αναμενόμενη αύξηση των λοιμώξεων λόγω χειμώνα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας – αρχίζουν να καθιστούν υποχρεωτικές τις ιατρικές μάσκες προσώπου, με την ελπίδα ότι μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση της νόσου.

Σε τι διαφέρουν οι ιατρικές μάσκες από τις υφασμάτινες και τις χειρουργικές

Σε αντίθεση με τις υφασμάτινες και τις χειρουργικές μάσκες, οι οποίες προστατεύουν άλλους ανθρώπους από μεγαλύτερα αναπνευστικά σταγονίδια που εκπέμπονται όταν ο φορέας του ιού αναπνέει, μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται – με άλλα λόγια γίνεται εκροή αέρα – οι ιατρικές μάσκες (για παράδειγμα FFP1, FFP2, KN95 και N95 μάσκες) προστατεύουν τον χρήστη με φιλτράρισμα τόσο της εκροής όσο και της εισροής του αέρα.

Μπορούν επίσης να παρέχουν κάποιο επίπεδο προστασίας έναντι μικρότερων σταγονιδίων ή αερολυμάτων. Όταν τοποθετηθούν σωστά, οι μάσκες FFP2 μπορούν να φιλτράρουν τουλάχιστον το 94% των σωματιδίων, ενώ οι μάσκες N95 μπορούν να φιλτράρουν τουλάχιστον το 95% των σωματιδίων.

Τι ισχύει για τις υφασμάτινες μάσκες

Κι ενώ η στενή ύφανση των χειρουργικών μασκών προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας από εκροή – γι’ αυτό χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες του ιατρικού χώρου κατά την επαφή τους με ασθενείς – οι υφασμάτινες μάσκες δεν παρέχουν τόσο μεγάλη προστασία. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τον αριθμό των στρωμάτων του υφάσματος και τον τύπο του υφάσματος που χρησιμοποιείται – οι περισσότερες δεν παρέχουν στον χρήστη πιστοποιημένη ασφάλεια.

Ποια είναι η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Η τρέχουσα καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι ιατρικές ή χειρουργικές μάσκες πρέπει να φοριούνται μόνο από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, άτομα με συμπτώματα Covid-19, άτομα που έρχονται σε επαφή μαζί τους, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ο γενικός πληθυσμός κατά τον ΠΟΥ πρέπει να χρησιμοποιεί υφασμάτινες μάσκες που να διαθέτουν τρία στρώματα.

Αλλά για τους Ευρωπαίους πολιτικούς που προσπαθούν να αποτρέψουν μια νέα έξαρση περιπτώσεων του κορονοϊού, η λογική τους είναι απλή: Εάν οι ιατρικές μάσκες βοηθήσουν στην εξάλειψη του ιού, τότε θα πρέπει να επιβληθούν.

Την μεγαλύτερη προστασία προσφέρει η Ν95

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, η οποία συγκρίνει τα ποσοστά μετάδοσης σε 16 χώρες διαπίστωσε ότι οι μάσκες N95 μπορεί να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τις χειρουργικές ή τις πολυεπίπεδες βαμβακερές μάσκες.

Και μια άλλη  μελέτη που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο από το Πανεπιστήμιο Duke, διαπίστωσε ότι η πιο αποτελεσματική μάσκα ήταν η N95, ακολουθούμενη από τις χειρουργικές μάσκες των τριών επιπέδων.

μάσκες

ΕΟΔΥ: Τρία είναι τα είδη των μασκών

Χειρουργική μάσκα

Η χειρουργική μάσκα χρησιμοποιείται καθημερινά σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, από το υγειονομικό προσωπικό. Καλύπτει το στόμα, τη μύτη και το πηγούνι του προσωπικού, ώστε να μην εκτεθεί σε σταγονίδια που προέρχονται από τους ασθενείς.

Είναι κατασκευασμένη από τρία στρώματα ειδικών υλικών. Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας (το χρωματιστό) είναι και υγροαπωθητικό έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης βιολογικών υγρών (σάλιο, αίμα κ.α) αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Μη χειρουργική μάσκα (μάσκα κοινότητας)

Η μη χειρουργική μάσκα, είναι συνήθως κατασκευασμένη από ύφασμα και δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου (μύτη και στόμα) του ατόμου που τη φορά.

Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας

Η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με/ή χωρίς βαλβίδα, προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας και δεν συνιστάται για χρήση από το κοινό. Είναι σχεδιασμένη για την προστασία του ατόμου που τη φορά και κατατάσσεται στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, καθώς παρεμποδίζει την έκθεσή του σε αερογενώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς.

Πηγή: edition.cnn.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here