Αρχική COVID-19 Οι επιθεωρητές του ΠΟΥ έφτασαν στην Ουχάν και ψάχνουν για την “καταγωγή”...

Οι επιθεωρητές του ΠΟΥ έφτασαν στην Ουχάν και ψάχνουν για την “καταγωγή” του COVID-19

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μια παγκόσμια ομάδα ερευνητών έφτασε σήμερα Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στην κινεζική πόλη Ουχάν. Εκεί, όπου ο COVID-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά.

Αποστολή της, είναι να διεξάγει μια πολιτικά ευαίσθητη έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού.
Εν’ μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το εάν το Πεκίνο θα προσπαθήσει να αποτρέψει ενοχλητικές ανακαλύψεις.

Η 10μελής ομάδα που εστάλη στη Ουχάν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Προέδρου Xi Jinping, μετά από μήνες διπλωματικής αντιπαράθεσης. Καθώς και μία δημόσια καταγγελία από τον επικεφαλής του ΠΟΥ, για καθυστερήσεις.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ο ιός που σκότωσε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους από τα τέλη του 2019 μεταδόθηκε σε ανθρώπους από νυχτερίδες ή άλλα ζώα, πιθανότατα στα νοτιοδυτικά της Κίνας.

Το κυβερνών κόμμα, λέει ότι ο ιός προήλθε από το εξωτερικό. Πιθανώς σε εισαγόμενα θαλασσινά. Κάτι που οι επιστήμονες το απορρίπτουν.

Σε καραντίνα και τηλεργασία

Το CGTN, το αγγλόφωνο κανάλι του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα CCTV, ανέφερε την άφιξη της ομάδας του ΠΟΥ.
Τα μέλη περιλαμβάνουν ειδικούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Ρωσία, τις Κάτω Χώρες, το Κατάρ και το Βιετνάμ.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε αυτή την εβδομάδα ότι θα «ανταλλάξουν απόψεις» με Κινέζους επιστήμονες.

Η ομάδα θα είναι σε καραντίνα δύο εβδομάδων, ενώ θα υποβληθούν και σε δοκιμές COVID-19, σύμφωνα με δημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό Weibo της CGTN.

Θα εργάζονται με Κινέζους εμπειρογνώμονες μέσω τηλεδιάσκεψης ενώ βρίσκονται σε καραντίνα.

Μια μοναδική επίσκεψη επιστημόνων είναι απίθανο να επιβεβαιώσει την προέλευση του ιού, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ο έλεγχος ζώων σε μία επιδημία είναι συνήθως μια εξαντλητική προσπάθεια που απαιτεί χρόνια έρευνας. Συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων ζώων, γενετικής ανάλυσης και επιδημιολογικών μελετών.

Άλλη μία ομάδα του ΠΟΥ πήγε στην Κίνα πριν από μια εβδομάδα. Αλλά γύρισε πίσω, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι δεν είχε λάβει έγκυρες θεωρήσεις.

Αυτό θα μπορούσε να ήταν «γραφειοκρατικό εμπόδιο», αλλά το συμβάν «εγείρει το ερώτημα εάν οι κινεζικές αρχές προσπαθούσαν να παρέμβουν», δήλωσε ο Adam Kamradt-Scott, εμπειρογνώμονας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Στόχος, το Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν

Η εστίαση για τους ερευνητές είναι το Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν στην πόλη όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα.

Ένα από τα κορυφαία εργαστήρια έρευνας για ιούς της Κίνας. Που δημιούργησε ένα αρχείο γενετικών πληροφοριών σχετικά με τους κορονοϊούς των νυχτερίδων μετά το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου το 2003.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη ατζέντα του ΠΟΥ για την έρευνα στις ρίζες καταγωγής του ιού, δεν υπάρχουν σχέδια για να εκτιμηθεί εάν θα υπήρξε τυχαία απελευθέρωση του κορονοϊού στο εργαστήριο της Ουχάν. Κάτι που ισχυρίστηκαν ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση