Αρχική COVID-19 Ο κορονοϊός στο μέλλον – Πώς θα μετατραπεί σε ένα κοινό κρυολόγημα

Ο κορονοϊός στο μέλλον – Πώς θα μετατραπεί σε ένα κοινό κρυολόγημα

0
κρυολόγημα
Διαφήμιση

Μπορεί σήμερα ο κορονοϊός να προκαλεί πανδημία, ωστόσο σε μία δεκαετία περίπου ενδέχεται να είναι απλώς όπως οι ιοί του κοινού κρυολογήματος. Αυτός ο ιός που μας ταλαιπωρεί εδώ και μήνες, πιθανότατα σε μερικά χρόνια να αποτελεί απλά άλλη μία συνηθισμένη παιδική λοίμωξη.

Έτσι, μετά από τη σταδιακή απόκτηση ανοσίας ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού τόσο με φυσικό τρόπο όσο και μέσω των εμβολίων, αυτό που τώρα φαντάζει αδύνατο θα συμβεί. Ο κορονοϊός θα αποτελεί ένα κοινό κρυολόγημα, μία συνηθισμένη παιδική λοίμωξη, η οποία θα πρωτοεμφανίζεται στην ηλικία των τριών έως πέντε ετών με ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.

Μάλιστα, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στο μέλλον, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από κορονοϊό, θα είναι μικρότερος από αυτόν της εποχικής γρίπης. Υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από τον ιό θα είναι 0,1% σε ποσοστό.

Το μέλλον του κορονοϊού σύμφωνα με την μελέτη

Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», η οποία ανέπτυξε ένα μοντέλο πρόβλεψης σε βάθος χρόνου, βασισμένη σε ανοσολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμά ότι ο κορονοϊός θα γίνει ενδημικός κυκλοφορώντας ευρέως στο γενικό πληθυσμό και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο μέλλον θα εκτίθενται σε αυτόν από την παιδική ηλικία τους.

Μάλιστα, έτσι ο κορονοϊός θα είναι πλέον ένας από τους υπόλοιπους 4 ήπιους κορονοϊούς, που κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια στην ανθρωπότητα προκαλώντας ένα απλό κρυολόγημα. 

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Έμορι της Ατλάντας και Πενσιλβάνιας, επισημαίνουν ότι άλλοι 4 κορονοϊοί μολύνουν σχεδόν όλους τους ανθρώπους σε πολύ νέα ηλικία και ότι κάποια στιγμή θα συμβεί το ίδιο και με τον νέο κορονοϊό.

Η φυσική ανοσία που επέρχεται στην παιδική ηλικία μπορεί να αποτελέσει την ασπίδα προστασίας από σοβαρή λοίμωξη στο μέλλον. Ωστόσο, δεν αποτρέπει τις περιοδικές επαναλοιμώξεις μέσα σε διάστημα περίπου ενός έτους από την προηγούμενη, με ήπια όμως συμπτώματα και με γρηγορότερη ανάρρωση. 

Ο ρόλος των εμβολίων

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούνται, ωστόσο δεν έχουν την δυνατότητα να εξαφανίσουν εντελώς τον ιό.

Βέβαια, αν τα εμβόλια αποδειχθεί ότι μπορούν να «φρενάρουν»  τη μετάδοση του κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο, τότε με τον καθολικό εμβολιασμό ο ιός ουσιαστικά θα πάψει να μολύνει τους ανθρώπους.

Από την άλλη, αν τα εμβόλια αποτρέπουν τη νόσο, αλλά όχι την λοίμωξη και τη μετάδοση, κάτι το οποίο θεωρείται πιο πιθανό, τότε ο κορονοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αλλά σπάνια θα προκαλεί σοβαρή νόσο.

Τα εμβόλια υπολογίζεται ότι θα σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές τα πρώτα ένα με δύο χρόνια των εμβολιασμών, όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί επιστήμονες.

Ωστόσο, ο μαζικός εμβολιασμός θα είναι κάτι τι οποίο θα μπορεί να έχει ισχύ με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι, θα δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα μετατροπής του κορονοϊού σε ενδημικό

Η ταχύτητα μετατροπής του κορονοϊού από πανδημικό σε ενδημικό, θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες:

  • πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί ο ιός
  • πόσο γρήγορα θα γίνουν οι μαζικοί εμβολιασμοί
  • τι είδους ανοσία θα δημιουργούν τα εμβόλια

Η λοίμωξη στα παιδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν μέχρι στιγμής οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η λοίμωξη Covid-19 στα μωρά και στα παιδιά είναι γενικά ήπια και η θνητότητα πολύ χαμηλή, αν και υπάρχουν ατομικές εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση σπάνιων επιπλοκών.

Αν στο μέλλον η αρχική λοίμωξη στην παιδική ηλικία παραμείνει ήπια, τότε ίσως να μην χρειάζεται ο καθολικός εμβολιασμός. Ωστόσο, αν η αρχική λοίμωξη γίνει πιο σοβαρή, τότε οι εμβολιασμοί στα παιδιά θα είναι αναγκαίοι.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση