Αρχική COVID-19 Στο μέλλον εμβόλια που θα προστατεύουν από όλους τους κορονοϊούς

Στο μέλλον εμβόλια που θα προστατεύουν από όλους τους κορονοϊούς

0
κορονοϊος
Διαφήμιση

Οι ιοί που προέρχονται από την οικογένεια των κορονοϊών, όπως ο SARS, το MERS και η Covid-19, έχουν εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων έχοντας δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση. Για να πάψουν να ταλαιπωρούν αυτοί οι ιοί την ανθρωπότητα θα πρέπει να αναπτυχθούν γενικά εμβόλια ικανά να  τους αντιμετωπίσουν. Αυτή είναι η πιο βιώσιμη λύση και μία  μελέτη που δημοσιεύεται τώρα στην κορυφαία επιθεώρηση Science, υπόσχεται την δημιουργία τέτοιων εμβολίων.

Μάλιστα, ερευνητές από διάφορα αμερικανικά ιδρύματα αναφέρουν ότι δημιούργησαν στο εργαστήριο ένα «εξουδετερωτικό αντίσωμα ευρέος φάσματος», σχεδιασμένο να χτυπά τους κορονοϊούς στη μοριακή αχίλλειο πτέρνα τους, το οποίο μάλιστα θα είναι δραστικό και απέναντι στις μεταλλάξεις που εμφανίζονται.

Τα τωρινά εμβόλια

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα κατά του κορονοϊού αναγκάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα που συνδέονται σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του SARS-CoV-2, συνήθως στην πρωτεΐνη-ακίδα που επιτρέπει στον ιό να εισβάλλει στα κύτταρα.

Το πρόβλημα των συγκεκριμένων εμβολίων ως προς την αντιμετώπιση όλων των κορονοϊών, σχετίζεται με το γεγονός ότι  αυτά τα σημεία του ιού, γνωστά ως επίτοποι, παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ διαφορετικών κορονοϊών, ενώ μάλιστα μεταλλάσσονται και σχετικά συχνά.

Έτσι, τα εμβόλια που αναπτύσσονται για έναν συγκεκριμένο κορονοϊό ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε ένα άλλο είδος. Επιπλέον, λόγω των μεταλλάξεων στους επιτόπους-στόχους, υπάρχει περίπτωση τα εμβόλια να χάσουν σταδιακά την αποτελεσματικότητά τους.

Για την αντιμετώπιση όλων των κορονοϊών από ένα γενικό εμβόλιο είναι απαραίτητη η ανάπτυξη αντισωμάτων που επιτίθενται σε κοινές πρωτεΐνες όλων των διαφορετικών ιών της ίδιας οικογένειας, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ρυθμό εμφάνισης μεταλλάξεων.

Το αντίσωμα ADG-2

Η μεγάλη ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη αντισώματα από τα Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ασθενή που είχε αναρρώσει από SARS στην επιδημία του 2002-3.

Τα αντισώματα εμφάνιζαν «μέτρια» διασταυρούμενη αποτελεσματικότητα σε διαφορετικούς κορονοϊούς. Ωστόσο, με στόχο να διευρυνθεί το φάσμα δράσης τροποποιήθηκαν στο εργαστήριο.

Από τα αντισώματα που μελέτησαν το πιο δραστικό και αποτελεσματικό αποδείχτηκε το ADG-2, το οποίο διαπιστώθηκε ότι εξουδετερώνει τον SARS-CoV-2 σε καλλιέργειες κυττάρων ποντικού.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι εξουδετερώνει αποτελεσματικά κι άλλους κορονοϊούς, ανάμεσά τους δύο ιούς από νυχτερίδες.

Επιπροσθέτως, η χορήγηση του ADG-2 σε ποντίκια που αργότερα εκτέθηκαν στον κοροναϊό απέτρεψε τον πολλαπλασιασμό του ιού. Ακόμα και όταν το αντίσωμα χορηγήθηκε μετά τη μόλυνση των πειραματοζώων, τα συμπτώματα ήταν πολύ ηπιότερα από το αναμενόμενο.

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με  βιοχημικές και δομικές αναλύσεις συνδέεται σε μια περιοχή των κορονοϊών στην οποία σπάνια εμφανίζονται μεταλλάξεις.

Έτσι λοιπόν, η επιβεβαίωση των παραπάνω ευρημάτων με περισσότερες μελέτες θα είχε θετική επίδραση στην καταπολέμηση των κορονοϊών, καθώς το αντίσωμα ADG-2 θα μπορούσε να χορηγείται είτε προληπτικά είτε ως θεραπεία.

Μάλιστα, μελλοντικά και αν όλα κυλίσουν καλά, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εμβόλια που προκαλούν την παραγωγή ADG-2 από τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση