Αρχική COVID-19 Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν προκαλεί τη νόσο – Λιγότερες δόσεις...

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν προκαλεί τη νόσο – Λιγότερες δόσεις από τις αναμενόμενες

0
εμβόλιο - κορονοϊός - τρίτη δόση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Περισσότερα από 84.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογράμμισε ότι είναι πέρα για πέρα λανθασμένο ότι το εμβόλιο προκαλεί νόσο.

Λιγότερες δόσεις εμβολίου από τις αναμενόμενες

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 84.000 άτομα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι σήμερα η χώρα μας έλαβε 49.160 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, λιγότερα από αυτό που αναμέναμε.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας και σύμφωνα με τα όσα ενημερώθηκε από την ίδια την εταιρεία, το πρόβλημα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναμένεται να αποκατασταθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Όσο αφορά τα ραντεβού για τον εμβολιασμό, ο Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372 χιλιάδες ραντεβού και για την πρώτη και για την δεύτερη δόση, ενώ μάλιστα διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα ραντεβού σε όλη την χώρα.

Στη συνέχεια, αναφορικά με τους εμβολιασμούς εξήγησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση όταν κάποιος εμβολιαστεί με την πρώτη δόση να μην υπάρχει διαθέσιμη η δεύτερη.

Πληροφορίες για τον εμβολιασμό

Έπειτα, ο Θεμιστοκλέους, έδωσε στους πολίτες χρήσιμες πληροφορίες για τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα:

  • Αν ο πολίτης είναι γραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και πάρει SMS πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν δεν το επιβεβαιώσει δεν χάνει την σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού μέσω της πλατφόρμας είτε μέσω φαρμακείο, είτε μέσω ΚΕΠ.
  • Αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην εργασία του μπορεί να αλλάξει τον ταχυδρομικό κώδικα.
  • Πρόσθεσε ότι αν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει θα μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από έναν μήνα.

Στόχος να μη χαθεί καμία δόση

Έπειτα, ο Γενικός Γραμματέας, πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στις πρώτες χώρες σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων και υπογράμμισε ότι θα συνδράμουν στον εμβολιασμό αν χρειαστεί και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για να μην χαθεί καμία δόση.

Το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο

Παράλληλα, αναφερόμενη στο μείζον θέμα που απασχολεί τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, το θέμα του εμβολιασμού, η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται το γεγονός ότι το εμβόλιο προκαλεί νόσο.

«Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι το μόριο του mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο, επομένως αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, είναι διότι η λοίμωξη του είχε μάλλον δρομολογηθεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εξήγησε ότι: «Το εμβόλιο δεν θετικοποιεί ούτε το rapid test ούτε τον μοριακό έλεγχο. Αν υπάρχει τέτοιο στοιχείο σημαίνει ότι ο εμβολιαζόμενος έχει μολυνθεί».

Συνεχίζοντας, η Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην παρακολούθηση των παρενεργειών από τα εμβόλια και υπογράμμισε: «Στα εμβόλια η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής τους ούτως ώστε να μπορέσει να ανιχνευθεί και η ανεπιθύμητη ενέργεια, μια σπάνια επιπλοκή που είναι της τάξεως του 1 στο εκατομμύριο».

Έπειτα, εξήγησε ότι ο λόγος που ξεκίνησε η διαδικασία του εμβολιασμού από τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, αφορά το γεγονός ότι πρόκειται για μία ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Οι θάνατοι στη Νορβηγία

Έπειτα, σε σχέση με τα δημοσιεύματα για μια σειρά θανάτων στη Νορβηγία σε υπερήλικα άτομα σε σχέση με τον εμβολιασμό υπογράμμισε πως «τα περιστατικά αυτά ο οργανισμός τα εξέτασε διεξοδικά και μόλις πριν λίγες ώρες εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει συσχέτιση του θανάτου με το εμβόλιο».

«Ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο για αυτές τις ηλικίες. Ο αριθμός των θανάτων ανθρώπων που ζουν σε δομές στη Νορβηγία είναι περίπου 400 την εβδομάδα. Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη. Όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμών τόσο αυξάνεται το ποσοστό να εμφανιστούν τέτοια περιστατικά».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση