Αρχική COVID-19 ΕΚΠΑ: Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια κατά του covid-19

ΕΚΠΑ: Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια κατά του covid-19

0
Εμβόλιο

Συνταξη: ecozen.gr

Σπάνιες θεωρούνται οι αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού SARS-COV-2 σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα και όπως συνοψίζουν οι ιατροί του ΕΚΠΑ, συνεπώς οι πολίτες δε θα πρέπει να αποθαρρύνονται από τον εμβολιασμό, όπως υπογραμμίζει και το CDC των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 είναι σπάνιες και τα οφέλη του εμβολιασμού σαφώς υπερτερούν. Ενώ, οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα διαθέσιμα δεδομένα.

Από 2 εκατ. εμβολιασμένους ανθρώπους, έχουν καταγραφεί 21 περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Οι περισσότεροι εκ των οποίων ανέφεραν υπάρχον ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων και οι 20 από αυτούς έχουν αναρρώσει πλήρως.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, τα περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων δε θα πρέπει να αποθαρρύνουν τους πολίτες από τον εμβολιασμό, εφόσον ο κίνδυνος λοίμωξης covid-19 με αποτέλεσμα σοβαρή νόσο ή θάνατο είναι πολύ μεγαλύτερος από μια αλλεργική αντίδραση.

Ενώ, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νοσημάτων του CDC, Νάνσυ Μεσσονιερ τόνισε ότι οι διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

“Όλα τα εμβόλια ενέχουν ένα σπάνιο κίνδυνο για αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση απειλητική για τη ζωή”, αναφέρουν, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αναφυλαξία μπορεί να αναστραφεί άμεσα με φαρμακευτική αγωγή όπως επινεφρίνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε όλους τους εμβολιασθέντες που εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Ενώ, σημειώνεται ότι 17 από τα 21 άτομα που παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση είχαν ατομικό ιστορικό αλλεργιών ή αλλεργικών αντιδράσεων και οι 7 ιστορικό αναφυλαξίας.

Περιμένουμε 15 λεπτά

Δεδομένου ότι οι παραπάνω εμβολιασθέντες ανέπτυξαν πλειοψηφικά τα συμπτώματα αναφυλαξίας εντός 15 λεπτών από τη λήψη του εμβολίου, το CDC συστήνει οι εμβολιασθέντες να παραμένουν για παρακολούθηση στο εμβολιαστικό κέντρο για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό και 30 λεπτά όσοι έχουν ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης.

Όπως επισημαίνει το ΕΚΠΑ, “κανένας ασθενής δεν κατέληξε από αλλεργική αντίδραση, σε αντίθεση με τα αναρίθμητα θύματα της COVID-19 και αυτό πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη”.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here