Αρχική COVID-19 Αθηναγόρας: Υπήρξε ανοχή – Πού έπεσαν πρόστιμα ανήμερα των Θεοφανίων (βίντεο)

Αθηναγόρας: Υπήρξε ανοχή – Πού έπεσαν πρόστιμα ανήμερα των Θεοφανίων (βίντεο)

0
ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΤΑΝ ΟΜΑΔΑ ΑΤΟΜΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΤΑΝ ΟΜΑΔΑ ΑΤΟΜΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πλειοψηφικά τηρήθηκαν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού ανήμερα των Θεοφανίων στην Ελλάδα, με μικρές εξαιρέσεις έντασης σε προσπάθειες ρίψης σταυρού στη θάλασσα αλλά και τέλεση Αγιασμού των Υδάτων παρά την απαγόρευση.

Συγκεκριμένα στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και λίγο μετά τις 11:00 το πρωί έγινε ρίψη σταυρού στο Θερμαϊκό κόλπο, από ομάδα ατόμων που είχε συγκεντρωθεί. Ωστόσο, η αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στην περιοχή παρενέβη προκειμένου να διακοπεί ο συγχρωτισμός και οδήγησε σε προσαγωγές.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

Κατά τα άλλα, ο εορτασμός των Θεοφανίων στους Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε εντός των εκκλησιών, και οι πιστοί προσέρχονταν με μάσκες, κρατώντας αποστάσεις προκειμένου να παραλάβουν μικρά μπουκαλια με αγιασμό, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους, όπως προβλέπεται.

Πρόστιμα και “παρατράγουδα” στο Αίγιο

Ταραχή προκλήθηκε στο Αίγιο, και επιβλήθηκαν πρόστιμα στον μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Ιερώνυμο και σε δύο κολυμβητές από το λιμενικό για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού.

Ο λόγος ήταν η τέλεση του αγιασμού των υδάτων από το Μητροπολίτη αλλά και τον πρώην Μητροπολίτη Καλβρύτων Αμβρόσιο, στο λιμάνι του Αιγίου, ενώ οι δύο κολυμβητές έπεσαν στην θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό.

Συνεπώς, το λιμενικό επέβαλε στον μητροπολίτη πρόστιμο 1.500 ευρώ και στους δύο κολυμβητές από 300 ευρώ στον καθένα.

Σχετικό βίντεο στο youtube από τον Αγιασμό στο Αίγιο:

Αθηναγόρας: Κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ. έδειξαν ανοχή, όπως στις διαδηλώσεις

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89, η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ. έδειξαν ανοχή σήμερα, παρόμοια με αυτή που επιδεικνύουν στις διαδηλώσεις των “Εξαρχείων”, καθώς η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, ενώ από την πλευρά της εκκλησίας τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα με εξαιρέσεις κατά το 2ωρο της Λειτουργίας.

Συγκεκριμένα είπε:

“Κοιτάξτε. Νομίζω ότι ας πούμε η συνεννόηση, αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο δεν το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια”.

Ενώ, ερωτηθείς για το αν υπήρξε κυβερνητική ανοχή είπε χαρακτηριστικά ότι “ναι, η κυβέρνηση έδειξε ανοχή, αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;”

Ερωτηθείς για τα γεγονότα στο Αίγιο, είπε ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς αυτά δε συμφωνούν με την οδηγία που είχε δώσει η Ιερά Σύνοδος και την επιστολή Ιερώνυμου προς τους Μητροπολίτες.

Καταληκτικά επισήμανε πάντως ότι εάν η εκκλησία είχε ενημερωθεί νωρίτερα για τα αυστηρότερα μέτρα που επιβλήθηκαν θα υπήρχε χρόνος για διάλογο και ενδεχομένως να “είχε λυθεί”. Ενώ, δεν εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στη σχέση κράτους – εκκλησίας, διότι τηρούν διακριτούς ρόλους.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση