Αρχική Υγεία - Διατροφή Πως οι κλόουν μπορούν να βοηθήσουν την ψυχολογία παιδιών που νοσηλεύονται

Πως οι κλόουν μπορούν να βοηθήσουν την ψυχολογία παιδιών που νοσηλεύονται

0
κλόουν
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Νέα έρευνα, έδειξε ότι κλόουν στα νοσοκομεία μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των σωματικών συμπτωμάτων και στην ψυχολογική κατάσταση των παιδιών και των εφήβων μέσω του γέλιου και του παιχνιδιού. Η παρουσία τους έχει θετική επίδραση και στις οξείες καταστάσεις αλλά και κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών- πράξεων.

Ερευνητές από τη Βραζιλία και τον Καναδά, επισκόπησαν στοιχεία βάσης δεδομένων για να βρουν κλινικές δοκιμές στο θέμα, που δημοσιεύτηκαν έως τον Φεβρουάριο του 2020. Ανακάλυψαν 24 σχετικές δοκιμές σε 1.612 παιδιά και εφήβους.

Το άγχος είναι το πρώτο σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τα παιδιά

Σε αυτές τις δοκιμές, το άγχος ήταν το πιο συχνά αναλυόμενο σύμπτωμα και ακολουθούσε ο πόνος, ψυχολογικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, στρες, κούραση λόγω καρκίνου και κλάμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παιδιά και έφηβοι με οξείες ή χρόνιες νόσους που ήρθαν σε επαφή με κλόουν στο νοσοκομείο, είτε με τον γονέα παρόντα είτε όχι, ανέφεραν σημαντικά λιγότερο άγχος σε διάφορες ιατρικές πράξεις, όπως κατά διάρκεια της αναισθησίας, στην προεγχειρητική αίθουσα αλλά και σε χρόνιες καταστάσεις (όπως ο καρκίνος) .

Εμφάνισαν επίσης βελτιωμένη ψυχική κατάσταση σε σύγκριση με τη συνήθη περίθαλψη. Τρεις δοκιμές που αξιολόγησαν χρόνιες νόσους, όπως καρκίνο, έδειξαν σημαντική μείωση του στρες, της κούρασης, του πόνου και της δυσφορίας σε παιδιά που είχαν αλληλεπίδραση με κλόουν στο νοσοκομείο σε σύγκριση με τη συνήθη περίθαλψη.

Μόνο μια δοκιμή δεν ανακάλυψε διαφορά στο επίπεδο δυσφορίας μεταξύ ομάδας παιδιών που αλληλεπιδρούσε με κλόουν και όσων όχι, σύμφωνα με τον Luís Carlos Lopes-Júnior, του Federal University of Espírito Santo, στη Βραζιλία.

Οι κλόουν στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και των συναισθηματικών αντιδράσεων σε παιδιά και εφήβους με οξείες ή χρόνιες νόσους, ανέφεραν οι ερευνητές.

κλόουν

Ο πρώτος κλόουν σε νοσοκομείο του Λονδίνου

Στην παρισινή εφημερίδα Le Petit Journal, εμφανίστηκε για πρώτη φορά και μάλιστα στο πρωτοσέλιδό της (το 1908) φωτογραφία κλόουν σε ένα νοσοκομείο του Λονδίνου. Ο Αμερικανός γιατρός Patch Adams άρχισε να αξιοποιεί τους κλόουν για θεραπευτικούς λόγους στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μάλιστα θεωρείται πρωτοπόρος ως προς τη συγκεκριμένο μέθοδο θεραπείας.

Σήμερα πολλά νοσοκομεία έχουν εντάξει τους κλόουν στα θεραπευτικά τους προγράμματα στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στις  ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Καναδά, στο Ισραήλ, στη Νότια Αφρική, στο Χονγκ Κονγκ, στη Βραζιλία, στη Λευκορωσία, σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη και στην Ινδία.

Πηγή: bmj.com

Διαφήμιση